Nocsak! Visszatért a bizalom?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ECOSTAT TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe áprilisában 52 százalék, márciushoz képest 6 százalékponttal emelkedett, és június óta először ismét a pozitív tartományba került – közölte a kutatóintézet.

A konvergenciaprogram szeptemberi elfogadását követően a döntően világpiacra termelő nagyvállalatok gazdasági bizalma fokozatosan erősödik, az év eleji magas szintet azonban nem érte el.

A TOP-100 csoport üzleti várakozásaiból kirajzolódó trendvonal fél éve mérsékelt ütemben emelkedik, a vállalatcsoport a globális konjunktúra és a kedvező külpiaci értékesítés fennmaradásával számol. A bizalmi indexek tartós javulása megalapozza azokat a szakértői előrejelzéseket, amelyek szerint a gazdasági fejlődés költségvetésben előirányzott 2,2 százalékos növekedési üteme a jelzettnél néhány tizeddel magasabb lehet, és idén a pénzügyi egyensúly is kedvezőbb lesz a tervezettnél. A nagyvállalatok erősödő optimizmusukat az élénk európai konjunktúrára, jó versenyképességi és gazdálkodási adottságaikra, termékeik, szolgáltatásaik magas műszaki színvonalára alapozzák.

A Nemzetközi Valutaalap értékelése szerint a magyar gazdaság a stabilizációs programban megszabott pályán halad, a pénzügyi konszolidáció eredményesebb a vártnál. Megítélésük szerint a rövid távú sikerek hosszabb távú konvertálásának előfeltétele a strukturális reformok következetes végrehajtása.

Május óta első ízben a nagyvállalatok lassan javulónak értékelik a nemzetgazdaság rövid távú esélyét, kedvező piaci adottságaikra tekintettel saját jövőbeni teljesítményükről derűlátóan nyilatkoznak. A TOP-100 nagyvállalati kör kedvezően értékeli az ország gazdasági kilátásait, optimista előrejelzéseinek aránya éves visszatekintésben áprilisban a legmagasabb, 42 százalék, a kedvezőtlen válaszok részesedése alacsonyabb, értéke 29 százalék. A cégek jelentős hányada, 29 százaléka saját helyzetében javulást vár. A multinacionális cégek hazai leányvállalatainak 42 százaléka stabil intézményi és piaci feltételekben bízik működésében.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.