Odavágott az adóemelés a bérfőzőknek
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A szeszüzemek eddig a tavalyi azonos időszak mennyiségének mindössze tizenöt százalékát állították elő, a visszaesés okaként leginkább az év eleji adóemelés nevezhető meg – írja a Napi Gazdaság.
A drágulás miatt juthat nagy jelentőséghez az otthoni pálinkafőzés – olvasható a Napi Gazdaság cikkében. Újdonság, hogy az idén már be kell jelenteni, ha valaki desztillálóberendezést tart odahaza. Eeddig mintegy kilencezer ilyen készüléket vettek nyilvántartásba az önkormányzatok.
Új viszonyokat hoztak az év eleje óta élő adószabályok a hazai pálinkafronton. A paragrafusok mindazok dolgát érintik, akik ilyen vagy olyan formában, de maguk is részt szeretnének venni a tömény ital előállításában. Bárki dönthet manapság is úgy, hogy a szakértelem, a kényelem, vagy más ok miatt nem áll neki otthon a pálinkakészítésnek, cefréjét inkább elviszi a helyi főzdébe. A szeszüzemek ügyfeleinek ugyanakkor számolniuk kell azzal: amíg például tavaly csak a főzdés munkájának literenként pár száz forintos ellenértékét kellett kifizetniük, addig idén az előállítás költségeihez – szeszadó címén – nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul.