Olcsóbb lesz a törökországi nyaralás?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Törökországban a mostani 18 százalékról 8 százalékosra csökkenne az áfa az idegenforgalmi, azaz a szállodai és éttermi szolgáltatásoknál és egyes – nem alapvető – élelmiszerek esetében is, jövőre.

A Nemzetközi Valutaalap, mellyel 10 milliárd dolláros hitelmegállapodása van Törökországnak, a jelentések szerint ellenezné a lépést, elemzők szerint azonban a közelgő, július végén esedékes törökországi általános választások kapcsán határozott a kormányzat a tervezett adómérséklési lépésekről, melyek közül néhány élelmiszerre már ebben az évben érvényesítenék a csökkentést. Egy török kormányzati illetékes szerint az áfacsökkentés nem okozna érdemi adóbevétel-csökkentést, az idei évre semmiképp sem. A török pénzügyminiszter szerint az idegenforgalom versenyképességének fenntartása az áfa tervezett csökkentésének fő indoka.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.