Vita bontakozott ki a fővárost érintő adóelvonásokról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest főpolgármestere szerint nem ismerni még egy európai nagyvárost, amelyet olyan mértékben sújt az adóelvonás, mint Budapestet, Orbán Balázs államtitkár viszont úgy véli, Budapest a leggazdagabb önkormányzat.

Budapest Európa talán legszolidárisabb városa, minden fővárosban megtermelt 100 forintból 97 a központi költségvetésbe kerül, ezért ha a kormány valóban azt gondolja, hogy fizessenek a gazdagok, akkor ne a válság által legjobban sújtott Budapestet sarcolja, hanem kezdje az adóztatást a „NER-lovagokkal” – írta Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán.

„Van abban némi arcpirító, hogy egy ilyen antiszociális kormány papol Budapestnek szolidaritásról” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy nem ismerni még egy európai nagyvárost, amelyet olyan mértékben sújt az adóelvonás, mint Budapestet.

Karácsony Gergely azt írta: a budapesti autótulajdonosok által befizetett gépjármű- és a jövedéki adóból immár egy fillér sem marad a városban az utak felújítására. Budapest működteti az ország legnagyobb közösségi közlekedési rendszerét – amin sokkal többen utaznak, mint a MÁV és a Volánbusz járatain együttvéve -, és bár az európai nagyvárosok szinte mindegyikében az állam és a város fele-fele arányban fizeti a közlekedés költségeit, Budapest tízszer többet tesz bele, mint a magyar kormány.

„Budapest és a budapestiek szolidárisak, itt az ideje, hogy Budapesttel és a budapestiekkel is szolidárisak legyünk” – fogalmazott a főpolgármester, majd úgy folytatta: „ha a kormány valóban azt gondolja, hogy fizessenek a gazdagok, akkor ne a válság által legjobban sújtott Budapestet sarcolja, hanem javaslom, kezdje az adóztatást Mészáros Lőrinccel és a többi NER-lovaggal – ahelyett, hogy őket tömné tovább többek között az önkormányzatoktól elvont pénzekből”.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön az MTI-nek azt nyilatkozta: indokolt a szolidaritási hozzájárulás fizetésének megváltoztatása, Budapest működése stabil, elvárható, hogy a többi önkormányzathoz hasonló képlet alapján támogassa a kevésbé tehetős önkormányzatokat.

A számok alapján egyértelmű, hogy Budapest a leggazdagabb önkormányzat, amely „messze a legtöbb állami támogatást kapja”, és az elmúlt tíz év kormányzati politikájának „a legnagyobb nettó haszonélvezője”. Az adósságkonszolidációból, a fejlesztési forrásokból és az iparűzésiadó-bevételek növeléséből lakosságarányosan jóval kedvezőbben részesedett, mint más önkormányzatok – mondta.

Ennek ellenére – folytatta – eddig Budapest szolidaritási hozzájárulás címén jóval kisebb mértékben támogatta a szegényebb önkormányzatokat, mint az a másik 134 gazdag település, amelynek szintén van ilyen fizetési kötelezettsége.

Eddig 60 százalékos kedvezmény illette meg Budapestet, de ez a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt tovább nem tartható, minden gazdag önkormányzatnak igazságosan kell kivennie a részét a szegényebb települések támogatásában – jelentette ki Orbán Balázs.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. május 26.

Adófajták Magyarországon: 5 év csökkenés után lesz-e hátraarc?

Míg 5 évvel ezelőtt még 60 adófajtát tartottunk nyilván Magyarországon, addig múlt év végére ez a szám 54-re redukálódott. A minap bevezetett új válságadók azonban megakasztották a folyamatot. Kérdés, hogy megfordul-e a tendencia. Erre keresi a választ a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.