Orbán Viktor újabb gazdaságvédelmi csomagot jelentett be Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. április 6.
Címkék: , ,
Rovat:
Az újabb gazdaságvédelmi csomag részeként rövidített munkavégzés esetén az állam átvállalja a munkáltatóktól a munkavállalók bérének egy részét és több lépcsőben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Orbán Viktor hétfőn délben újabb intézkedésekről beszélt. A miniszterelnök szerint a cél, hogy amennyi munkahely elvész a járvány következtében, annyit hozzanak létre. A gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva elmondta: három ütemre bonthatók az intézkedések, az első már lezajlott, ennek része volt a korábban bejelentett hiteltörlesztési moratórium, vagy a katás vállalkozók megsegítése. A második üztem most kezdődik – mondta a miniszterelnök.

A három ütem intézkedései a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át. Ehhez a 2020-as költségvetéstől el kell térni, a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik.

Orbán Viktor a második ütemből 5 program egyes alprogramjait ismertette:

– rövidített munkaidőnél az állam átvállalja a munkáltatóktól a munkavállalók bérének egy részét

– beruházások támogatása 450 milliárd forint értékben

– egyes kiemelt ágazatok újraindítása és támogatása: turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film- és kreatív ipar

– vállalatoknak nyújtott kamat és garanciatámogatott hitelek 2000 milliárd forint értékben

– család- és nyugdíjasvédelem: több lépcsőben visszajön a 13. havi nyugdíj. 2021 februárjában a nyugdíjasok 1 heti plusz nyugdíjat kapnak és ugyanez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek:


Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel
2021. március 5.

Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel

Továbbra is megengedett az éttermi ételelvitel, nyitva lehetnek a bankok, a lottózók, a járműszervizek, s még egy sor más üzlet és szolgáltató. Maszkot csak egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kötelező viselni közterületen.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

Az egész márciusi hónapra elengedik az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzlethelyiséget bérlők bérleti díját, illetve az érintett szektorok a teljes hónapra megkapják majd a bértámogatást és az adókedvezményeket is. A katásoknak sem kell fizetniük márciusban.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

Az iszlám adózás – zakát és szadaka (3.1. rész)
2021. március 5.

A Korán elveinek megfelelő adózás az önkéntes teljesítésen alapul. Alapvetően a vagyon után kell adózni, így a szociális helyzettől függ annak összege, a szegény embernek nincs adókötelezettsége. Az iszlám állam másfajta adót is bevezethet, ha az állami működéshez erre szükség van, vagy rendkívüli helyzet ezt indokolja.