Orbán Viktor újabb gazdaságvédelmi csomagot jelentett be Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az újabb gazdaságvédelmi csomag részeként rövidített munkavégzés esetén az állam átvállalja a munkáltatóktól a munkavállalók bérének egy részét és több lépcsőben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Orbán Viktor hétfőn délben újabb intézkedésekről beszélt. A miniszterelnök szerint a cél, hogy amennyi munkahely elvész a járvány következtében, annyit hozzanak létre. A gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva elmondta: három ütemre bonthatók az intézkedések, az első már lezajlott, ennek része volt a korábban bejelentett hiteltörlesztési moratórium, vagy a katás vállalkozók megsegítése. A második üztem most kezdődik – mondta a miniszterelnök.

A három ütem intézkedései a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át. Ehhez a 2020-as költségvetéstől el kell térni, a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik.

Orbán Viktor a második ütemből 5 program egyes alprogramjait ismertette:

– rövidített munkaidőnél az állam átvállalja a munkáltatóktól a munkavállalók bérének egy részét

– beruházások támogatása 450 milliárd forint értékben

– egyes kiemelt ágazatok újraindítása és támogatása: turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film- és kreatív ipar

– vállalatoknak nyújtott kamat és garanciatámogatott hitelek 2000 milliárd forint értékben

– család- és nyugdíjasvédelem: több lépcsőben visszajön a 13. havi nyugdíj. 2021 februárjában a nyugdíjasok 1 heti plusz nyugdíjat kapnak és ugyanez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.