Orbán Viktor újabb gazdaságvédelmi csomagot jelentett be Koronavírus

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. április 6.
Címkék: , ,
Rovat:
Az újabb gazdaságvédelmi csomag részeként rövidített munkavégzés esetén az állam átvállalja a munkáltatóktól a munkavállalók bérének egy részét és több lépcsőben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Orbán Viktor hétfőn délben újabb intézkedésekről beszélt. A miniszterelnök szerint a cél, hogy amennyi munkahely elvész a járvány következtében, annyit hozzanak létre. A gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva elmondta: három ütemre bonthatók az intézkedések, az első már lezajlott, ennek része volt a korábban bejelentett hiteltörlesztési moratórium, vagy a katás vállalkozók megsegítése. A második üztem most kezdődik – mondta a miniszterelnök.

A három ütem intézkedései a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át. Ehhez a 2020-as költségvetéstől el kell térni, a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik.

Orbán Viktor a második ütemből 5 program egyes alprogramjait ismertette:

– rövidített munkaidőnél az állam átvállalja a munkáltatóktól a munkavállalók bérének egy részét

– beruházások támogatása 450 milliárd forint értékben

– egyes kiemelt ágazatok újraindítása és támogatása: turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film- és kreatív ipar

– vállalatoknak nyújtott kamat és garanciatámogatott hitelek 2000 milliárd forint értékben

– család- és nyugdíjasvédelem: több lépcsőben visszajön a 13. havi nyugdíj. 2021 februárjában a nyugdíjasok 1 heti plusz nyugdíjat kapnak és ugyanez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

(Adó Online)


Kapcsolódó cikkek:


Áfacsaló bandára csapott le a NAV
2020. május 22.

A bűnbanda irányítója magyar, osztrák és német társaságokból hozott létre egy olyan cégláncolatot, amit a Közösségből beszerzett áruk, jellemzően műszaki cikkek utaztatására használtak.

Home office az adószakértő szemével
2020. május 22.

A koronavírus-járvány miatt azok a vállalkozások is igyekeznek távmunkában foglalkoztatni a munkavállalóikat, amelyek ezt korábban elképzelhetetlennek tartották. Számukra a home office jogi kereteinek kidolgozása is kihívást jelent. Az alábbiakban a kérdés számviteli, adózási kérdéseit vesszük górcső alá.

Szja bevallás: mélylinkkel segít a NAV
2020. május 21.

Újabb információkkal egészült ki a NAV honlapján olvasható rendkívüli tájékoztatás az szja-bevallás és az 1+1%-os rendelkezés határidejének csütörtök éjfélig történő meghosszabbításáról.