Parragh: a magyar gazdaság versenyképességéhez adócsökkentés kell

Szerző: Adó Online
Dátum: 2020. február 17.
Címkék: , ,
Rovat:
Az iparűzési adó teher érdemi csökkenését jelentenék az új rendelkezések, a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatának első két pontja akár 80-100 milliárd forintot hagyhatna az érintett vállalkozásoknál – mondta  a Magyar Nemzetnek Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a versenyképességi tanács tagja a javaslat mögött meghúzódó érvekről szólva arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a magyar gazdaság versenyképességéhez adócsökkentés kell.

Az adócsökkentésre fordított összeget az újonnan megjelenő vállalkozások beruházásai, fejlesztései akár teljes egészében visszahozhatják – fogalmazott a lapnak kamarai vezető. Szavai alátámasztására az elnök magát az iparűzési adót hozta fel példaként. Mint mondta, pár év alatt másfélszeresére ugrott a teljes hipabevétel. A részletes statisztika azt mutatja, tavaly 830 milliárd forint körül mozgott az ország önkormányzataihoz együttesen befolyt összeg. Három évvel korábban még nem érte el a 640 milliárd forintot az összesített iparűzési adóbevétel, újabb három évvel azelőtt alig haladta meg az 520 milliárdot – olvasható a lapban.


Kapcsolódó cikkek:


Egyszerűsödhet a hipa
2020. február 4.

Egyszerűsödhet a hipa

Megszűnhet a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettsége, az értékcsökkenési leírás levonható lehet az adóalapból csakúgy, mint a kutatás-fejlesztésre fordított költségek ötszöröse.