Patai: túladóztatott a bankszektor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tranzakciós illeték az átutalás díjának 66-97 százaléka, míg a jövedéki adó az üzemanyag árának 30, a cigaretta árának 31 százaléka.


Duplájára nőtt a magyar bankszektor adóterhelése, a tavalyi 325 milliárd után idén már 605 milliárd forintot kell a bankoknak befizetniük a büdzsébe – mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a Megújul a magyar export című konferencián

A pénzforgalmi termékek túladóztatottak. Míg a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke az átutalás díjában 66-97 százalékot tesz ki, a jövedéki adó mértéke az üzemanyag árában 30, a cigaretta árában pedig 31 százalék – közölte a bankszövetség elnöke. A gazdasági növekedés egyik alapja a bankhitel, a hitelezés visszaszorulása csökkenti a növekedést – mutatott rá a túladóztatottság következményeire Patai Mihály.

A régióban sehol sem sikerült növekedést elérni a hitelezés bővülése nélkül; miközben az elmúlt öt évben a legtöbb kelet-európai országban bővült, Magyarországon 20 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány. Évente közel 3 milliárd eurónyi beruházás hiányzik Magyarországon – mondta a konferencián Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.