Székesfehérvár polgármestere az iparűzési adóról egyeztet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiállt az iparűzési adó csökkentésének terve ellen, a kérdésről a Pénzügyminisztériummal egyeztet.

Meggyőződésem, hogy a Versenyképességi Tanács által az iparűzési adó drasztikus csökkentésére vonatkozó, és a sajtóban Parragh László kamarai elnök által napok óta hangoztatott javaslatai hibásak, az érintett településeknek és térségüknek egyaránt károsak – írta Facebook bejegyzésében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

A politikus a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy ha a javaslat megvalósulna, középvárosoktól felfelé mindenkit jelentősen érintene. Akikkel egyeztetett, szintén aggódnak, és úgy látják: ilyen hirtelen nem szabad a kérdéshez hozzányúlni, hanem akkor az egész finanszírozást kell átgondolni.

Örömtelinek nevezte ugyanakkor, hogy a Pénzügyminisztérium partnerként tekint az önkormányzatokra. Cser-Palkovics András kétszer járt a tárcánál egyeztetésen, amelyek szerinte nyitottak voltak és szakmai alapon folytak – olvasható a lapban.


Kapcsolódó cikkek

2020. február 4.

Egyszerűsödhet a hipa

Megszűnhet a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettsége, az értékcsökkenési leírás levonható lehet az adóalapból csakúgy, mint a kutatás-fejlesztésre fordított költségek ötszöröse. A Nemzeti Versenyképességi Tanács pénzügyminiszter által is támogatott javaslatai a kormány elé kerülnek.
2020. február 3.

A helyi iparűzési adó megosztásának módszerei 1.

Ha egy vállalkozó iparűzési adóalapja nem haladta meg a 100 millió Ft-ot, akkor az személyi jellegű ráfordítással arányos megosztás, az eszközérték arányos megosztás módszerét vagy a kombinált módszer szerinti adóalap-megosztási módszer valamelyikét köteles alkalmazni. Most ezeket részletezzük.