Szlovákiában a legmagasabbak a bankok adóterhei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szlovákiában egy év leforgása alatt csaknem megduplázódtak a bankszektort sújtó adóterhek, így már a legmagasabbak az Európai Unión (EU) belül, és ha jelenlegi szintjükön maradnak, veszélyt jelenthetnek a vállalatok hitelezésére is – közölte a Szlovák Bankszövetség (SBA) a szervezet honlapján megjelent jelentésben.


A Szlovák Bankszövetség a Nemzetközi Valutaalap megállapításaira hivatkozó jelentése szerint, 2012-ben az EU tagországai közül Szlovákiában voltak a legmagasabbak a bankokat sújtó összesített adóterhek, ezek szintje tízszeresen haladta meg a vizsgált országok átlagát.

Az SBA adatai szerint tavaly a szlovák bankok minden egymillió eurót kitevő eszközállományuk után 3059 euró (megközelítőleg 900 ezer forint) adójellegű járulékot fizettek be az államkasszába. Ugyanekkora összeg után Németországban a bankok 92 eurónyi (megközelítőleg 27 ezer forint), a brit bankok 185 eurónyi (közel 55 ezer forint) Magyarországon pedig 596 eurónyi (mintegy 175 ezer forint) adójellegű járulékot fizettek az államnak.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

Jelenleg az EU 15 tagállamában kell bankadót fizetni. Bár a bankadó formája és mértéke különböző és esetenként több részből áll össze, a bankokra kirótt összesített adóterhek 2012-ben Szlovákiában voltak a legmagasabbak – állapítja meg a jelentés.

Az elemzők megjegyzik: bár Magyarország esetében a bankok által fizetett járulék mértéke magasabb volt, mint Szlovákiában, ám az összesített adóterhek alacsonyabb mértékűek voltak, mivel Magyarországon a lakáshitelekből adódó veszteségeik miatt a bankok azok összegének 30 százalékát levonhatták az adó összegéből.

A szlovák bankok tavaly összességében 169,8 millió euró adót fizettek. Az SBA a jelentésben úgy véli: a bankok adóterheinek jelenlegi, rendkívül magasnak tartott szlovákiai szintje különösen veszélyes, mivel a vállalatok hitelezésén kívül a bankok tőketartalék-képzését is veszélyezteti.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.