Tao-bevallás: segít az Adó szaklap (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A társasági adó és az iparűzési adó bevallásához nyújt praktikus, áttekinthető, példákkal illusztrált segítséget friss számában az Adó szaklap. A 2016/6-os szám itt rendelhető meg.


A naptári éves adózók számára közeledik a beszámoló, valamint a társaságiadó-bevallás benyújtására előírt határidő is. Ennek apropóján az Adó szaklap friss számában áttekinteni a 1529-es bevallás benyújtásával összefüggő tudnivalókat, illetve az előző adóévhez képest bekövetkezett változásokat, hiszen a nyomtatvány több új lappal is bővült. A „A 2015-ös évről szóló társaságiadó-bevallás” című cikkében a szaklap a legfontosabb tartalmi és technikai kérdésekre hívja fel a figyelmet az egyes témákhoz kapcsolódó példák levezetésével.

Az online pénztárgépek bevezetése a szakma egybehangzó véleménye alapján nemcsak beváltotta, hanem lényegesen túl is szárnyalta a hozzá fűzött reményeket. Mára egyértelművé vált, hogy ez a sokszereplős, informatikai és adóhatósági szempontból is igen összetett folyamat sikerrel zárult. A „Tovább fejlődik az online pénztárgépek rendszere” című írásában a szerző sorra veszi az online pénztárgéprendszer módosításait, majd bemutatja, hogyan érintik a változások a pénztárgéphasználókat, végül röviden összefoglalja mindazokat a tudnivalókat, amelyek egy pénztárgép jogkövető használatához feltétlenül szükségesek.

A 2015-ös év egyik kiemelt kormányzati törekvése volt, hogy megkezdődjön az adózás rendjének reformja. A változtatás célja, hogy az adózóknak az állami adóhatóságról ne az életüket megnehezítő, hanem az adókötelezettségeik teljesítésében segítő, a jogkövető magatartásukat honoráló hivatal jusson az eszébe. E folyamatba illeszkednek az adózói minősítés új szabályai is. Az Adó szaklap friss számában bemutatja a minősítés rendszerét, ismertetve azokat az előírásokat, melyek megteremtik a megbízható és a kockázatos adózó kategóriáját, továbbá azon releváns módosításokat is, melyek a köztartozásmentes adózói adatbázist érintik.

„Az iparűzési adó bevallásának aktualitásai” című cikk az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni 2015. adóévi adóbevallás elkészítéséhez kíván – aktuális témák ismertetése révén – gyakorlati segítséget nyújtani, melynek során az egyes szabályok magyarázatát példákkal egészíti ki.

Az Adó szaklap legfrissebb, 2016/6-os számában a fentieken túl olvashat még a nyugdíj-biztosítási jogszabályok idei változásairól, és az üzleti titok védelmének munkajogi szabályozásáról is.

Az Adó szaklap legfrissebb számát itt vásárolhatja meg.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

NAV-Figyelő, 48. hét: tesztelhető az eÁFA, adventi ellenőrzések

Az adóhatóság ismételten arról tájékoztat, hogy 2024-ben elindítja az elektronikus áfarendszert, az eÁFA-t az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására. A rendszer újdonságairól és az e-platformot üzemeltetők adatszolgáltatási kötelezettségeiről és a tesztfelület lépéseiről is olvashatnak az Accace Hungary eheti NAV Figyelőjében.

2023. december 5.

A hamisított termékek egészségügyi kockázatai

Rendszeresen adunk hírt arról, hogy a NAV munkatársai milyen hamis termékeket foglaltak le. A leggyakrabban hamis cigarettával, illatszerrel és ruhával találkozhatunk a cikkekben. De a költségvetési csaláson túl az ilyen termékek egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek. Az index.hu cikkében erről olvashatnak.

2023. december 4.

Pénztárszövetség: több milliárd forinttal nő az idén az önkéntes pénztári befizetések után visszajáró szja

Több milliárd forinttal nő az idei önkéntes pénztári befizetések után visszajáró személyijövedelemadó-összeg, mivel nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések nagysága is; az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) pedig egyszerűen használható, a szükséges lépéseket közérthető módon felsoroló kisokost állított össze az adóvisszatérítéshez szükséges tennivalókról, hogy minél többen kapják meg a visszajáró pénzt – közölte azaz ÖPOSZ.