Továbbra is népszerű a TBSZ

Szerző: Ado Online
Dátum: 2017. augusztus 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kamatadó-mentességet ígérő tartós befektetési számlából június végéig már több mint 352 ezret nyitottak- írja a vg.hu.


Bár a kamatadó már csupán 15 százalékos – sőt idéntől a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás sem terheli már a befektetéseket –, a tartós befektetési számla (TBSZ) népszerűsége mit sem csökken – olvasható a vg.hu cikkében.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a kamatadó-mentességet ígérő számlából június végéig már több mint 352 ezret nyitottak, és ezeken összesen 2259 milliárd forint volt. Mindez pedig azt jelenti, hogy a háztartások értékpapír-állományának negyede tartós befektetésben van, és egy-egy ilyen számlán átlagosan 6,4 millió forintot tartanak.

A TBSZ-re akkor jár kamatadó-kedvezmény, ha az első gyűjtőévet követően legalább három évig nem nyúlnak hozzá a befektetéshez, ebben az esetben 10 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni a hozamok után. Teljesen adómentessé az ötödik évtől válik a kamat, a hozam, illetve az árfolyamnyereség. A bankok és a befektetési vállalkozások is sikeresen győzik meg az ügyfeleket arról, hogy a mostani alacsony kamatkörnyezetben megéri megspórolni az adót. A hitelintézeteknél az első fél évben több mint 10 ezerrel 244 ezerre nőtt a TBSZ-ek száma, míg az állomány bő 150 milliárd forinttal gyarapodott az idén, és már 1500 milliárd forint fölött van – írja a lap.


Kapcsolódó cikkek:


A szocializmus építése (1948-56) – 1. rész
2019. március 22.

Az ország erőltetett újjáépítése valósult meg az úgynevezett Rákosi-korszakban. A kuláküldözés, a magántulajdonon alapuló gazdaság ellenséggé tétele napi gyakorlat volt ebben az időszakban. A politikai vezetés az eszközökben nem nagyon válogatott, a cél elérése érdekében az adózást és az adóztató apparátust is eszközként használták fel.

Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról
2019. március 21.

Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról

Az adóhatóság honlapján tájékoztató jelent meg „Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról” címmel. Az összeállítás választ ad a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Cikkünkben bemutatjuk ezeket a kérdéseket.

Új brit adóhatósági tájékoztató no-deal Brexit esetére
2019. március 20.

A Brexittel kapcsolatban az eredeti, március 29-i határidő közeledtével egyre nagyobb a bizonytalanság, ebben a helyzetben pedig fokozottan igaz, hogy a leginkább körültekintően a megállapodás nélküli kilépésre való felkészüléssel járhatunk el.

A kormány napirendre veheti a szállásáfa-csökkentést
2019. március 20.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében szerdán Budapesten.