Továbbra is népszerű a TBSZ


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kamatadó-mentességet ígérő tartós befektetési számlából június végéig már több mint 352 ezret nyitottak- írja a vg.hu.


Bár a kamatadó már csupán 15 százalékos – sőt idéntől a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás sem terheli már a befektetéseket –, a tartós befektetési számla (TBSZ) népszerűsége mit sem csökken – olvasható a vg.hu cikkében.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a kamatadó-mentességet ígérő számlából június végéig már több mint 352 ezret nyitottak, és ezeken összesen 2259 milliárd forint volt. Mindez pedig azt jelenti, hogy a háztartások értékpapír-állományának negyede tartós befektetésben van, és egy-egy ilyen számlán átlagosan 6,4 millió forintot tartanak.

A TBSZ-re akkor jár kamatadó-kedvezmény, ha az első gyűjtőévet követően legalább három évig nem nyúlnak hozzá a befektetéshez, ebben az esetben 10 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni a hozamok után. Teljesen adómentessé az ötödik évtől válik a kamat, a hozam, illetve az árfolyamnyereség. A bankok és a befektetési vállalkozások is sikeresen győzik meg az ügyfeleket arról, hogy a mostani alacsony kamatkörnyezetben megéri megspórolni az adót. A hitelintézeteknél az első fél évben több mint 10 ezerrel 244 ezerre nőtt a TBSZ-ek száma, míg az állomány bő 150 milliárd forinttal gyarapodott az idén, és már 1500 milliárd forint fölött van – írja a lap.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Megújult nemzeti importrendszer segíti a vámeljárásokat decembertől

A harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését december 1-től megújult, modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti, megfelelve ezzel uniós vámjogi elvárásoknak – közölte pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).