Új kormányrendelet szabályozza a katát, segít az autósoktatóknak és módosítja a chipsadót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Igazi saláta-kormányrendelet jelent meg, amely a katára, az átalányadózásra és a népegészségügyi termékadóra nézve is tartalmaz módosításokat.

A rendelet rögzíti, hogy a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik a kisadózói adóalanyiság, ha a kisadózó az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként bevételt (vagyis nem magánszemélytől), ide nem értve a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt.

Megszűnik a kisadózói adóalanyiság annak a hónapnak az utolsó napjával, amelyben a kisadózó már nem minősül főfoglalkozású kisadózónak.

A rendelet szja-t illető módosító szerint a TESZOR 85.53.11 Személygépjármű-vezető képzés tevékenységből származó bevételre is 80 százalékos költséghányad alkalmazható 2023 január elsejétől, vagyis ennek a módosításnak az autósoktatóknak örülhetnek.

Módosul a népegészségügyi termékadó, változott az adóköteles termékek táblázata, sütőipari termékek érintettek.

A teljes rendelet elolvasható itt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2200441.KOR&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT


Kapcsolódó cikkek

2011. október 7.

Chipsadó a kávéra is

Alig múlt el egy hónap a népegészségügyi termékadó, közkeletű nevén chipsadó hatálybalépése óta, a kormány máris emelné a mértéket, valamint új termékeket is bevonna az adóköteles termékek közé.
2011. július 13.

A chipsadóban az áfa a szamárvezető

Az adófizetés gyenge pontjait, vagyis a kkv-kat érinti leginkább a héten elfogadott egészségügyi termékadó, félő, hogy üzembezárásokkal jár majd a közteher bevezetése.
2022. augusztus 26.

A katások zöme átalányadózásra váltana

Az eddigi katások csupán töredéke tervez áttérni a társasági adózásra vagy a kivára, a legtöbben egyértelműen az átalányadózás felé mozdulnának. Számukra jelenthet segítséget az a legutóbbi módosítás, amely szerint már nem érvényes, hogy az átalányadózásból kilépést követő négy évben nem választható újra ez az adózási forma – olvasható a K&H lapunkhoz eljuttatott felmérésében.