Utólag érvényesíthető SZJA-kedvezmények – NAV-Figyelő 14. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az SZJA bevallásban egyösszegben igényelhetők azok a kedvezmények, amelyeket a magánszemélyek évközben nem érvényesítettek.

1. Évközben igénybe nem vett szja-kedvezmények

A NAV arról tájékoztat, hogy az SZJA bevallásban egyösszegben igényelhetők azok a kedvezmények, amelyeket a magánszemélyek évközben nem érvényesítettek, azaz havonta nem vettek igénybe. Ehhez a jogosultsággal és a visszaigényléssel kapcsolatos adatok kitöltése szükséges.

Valamennyi adókedvezmény érvényesíthető a bevallásban, függetlenül attól, hogy azt adóelőleg formájában érvényesítette-e a magánszemély.

A 25 év alatti fiatalok kedvezménye alapján a jogosultaknak a kedvezmény havi összegéig nem kell szja-t fizetniük, amely 2022-ben 433 700 forint volt, így ez havi 65 055 forint adómegtakarítást jelent. A 25 év alattiak utoljára abban a hónapban érvényesíthetik a kedvezményt, amelyben a 25. életévüket betöltik.

A személyi adóalap-kedvezmény havi mértéke tavaly havi 66 700 forint volt, amely 10 005 adómegtakarítást jelentett. Erre azok jogosultak, akiknek a kormányrendeletben meghatározott betegsége van, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Az első házasok kedvezménye továbbra is 24 hónapon keresztül vehető igénybe, amely a pároknak összesen havi 5000 forint adómegtakarítást jelent.

A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőkén pedig gyermekenként 33 000 forinttal csökkenthető a havonta az adófizetési kötelezettség, amely most egyösszegben válik visszaigényelhetővé, ha valaki ezt év közben nem érvényesítette.

A NAV kiemeli, hogy amennyiben a bevallásban visszatérítendő, kiutalandó adó szerepel, abban az esetben a kiutaláshoz szükséges a bevallásban az ezzel kapcsolatos adatokat megadni, azaz vagy a bankszámlaszámot, vagy pedig a postacímet, attól függően, hogy a magánszemély miként szeretné az összeget megkapni.

A kedvezmények igénybevételéhez igazolásokat a bevalláshoz mellékelni nem szükséges, azonban ellenőrzés során a kedvezményekre való jogosultságot az érintett időszak vonatkozásában igazolni kell tudni.

Az egyes, kedvezményekkel kapcsolatos részletes információkat a NAV 73-as számú információs füzete tartalmaz.

A fentieken túl a NAV-figyelőben részletesen olvashat az aktuális adótraffipax információkról is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 17.

Célszerű mielőbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket – mutatott rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden kiadott közleményében.
2023. április 4.

Utólag is érvényesíthetők az év közben igénybe nem vett szja-kedvezmények

Aki nem érvényesítette havonta a személyi jövedelemadóból (szja) számára járó kedvezményt tavaly, az szja-bevallásában egy összegben juthat hozzá a pénzéhez, ha kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.