Vendégünk, a csőd


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szembe megy a magyar kormány a turizmusban alkalmazott nemzetközi gyakorlattal, hiszen amíg másutt programokkal, adócsökkentéssel serkentik a forgalmat, a Bajnai-csomag adóemeléssel, adókedvezmények eltörlésével nehezíti a piaci szereplők helyzetét.

Nem valami biztatóak a válságkezelő kormány várható intézkedései a hazai turizmus szereplőire – jelentette ki tegnapi Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke. Mint mondta, a Fidesz a következő turisztikai bizottsági ülésén olyan javaslatcsomagot kíván elfogadtatni, amelynek alapján megmaradna az üdülési csekk, az étkezési utalvány, a falusi turizmus adómentessége, továbbá nem emelkedne az ágazat áfakulcsa, nőne viszont a turisztikai marketingre fordítható keret. A fent említett tételek megadóztatásával, az áfakulcs további emelésével a belföldi kereslet jelentősen visszaesne, s így valódi csődhullám indulhat el a turisztikai ágazatban.

Hangsúlyozta: az áfa emelése a versenyképesség védelmében nem támogatható, a turizmus és a vendéglátás területén pedig szükség lenne kedvezményes áfakulcs alkalmazására. A turisztikai marketingforrásokat azonnali intézkedésként legalább másfél milliárd forinttal növelni kellene.

A bizottság elnöke elmondta, hogy a gazdasági válság hatásainak enyhítésére több országban csökkentették az áfát, Dániában pedig átmenetileg felfüggesztették az áfafizetési kötelezettséget, és bevezették az áfalevonás lehetőségét az üzleti turizmusban a szállodai, éttermi fogyasztásoknál. Olaszországban tízről öt százalékra, Szlovákiában 19-ről tíz százalékra csökkentik az áfát. Bánki szerint az ideális az lenne, ha az ágazatot Magyarországon is a kedvezményes áfakulcs alá sorolnák. Több kutatás és hatásvizsgálat támasztja alá, hogy az áfa csökkentése a turizmus területén néhány évig valóban adóbevétel-kieséssel járna a költségvetésnek, utána azonban a foglalkoztatás és a forgalom bővülése jótékonyan hatna.

A falusi szálláshely-szolgáltatás 1,2 millió forintos éves adómentességének eltörlése a Fidesz szerint ezt a turizmusformát teljes mértékben ellehetetleníti, holott az a vidékfejlesztés rendkívül jelentős eszköze lehetne. Bánki kifejtette, hogy az étkezési utalványok megadóztatásával a munkaadók negyven százaléka kompenzáció nélkül megszüntetné a meleg étkezési utalványok nyújtását, s a 231 milliárd forintos éves forgalom harmadára csökkenne. Rámutatott, hogy a költségvetésnek ebből a forrásból remélt többletbevétele a számítások szerint mindössze 19,5 milliárd forint lehet. Ezzel szemben a törvénymódosítás hatására országosan 18 900 állás szűnne meg csak a vendéglátásban.

A politikus szerint az üdülési csekk adómentességét feltétlenül meg kell őrizni, megadóztatása mintegy ötvenszázalékos forgalomcsökkenést okozna. Példaként említette, hogy Szlovákiában és Romániában kezdeményezik az adómentes üdülési csekk bevezetését, Olaszországban pedig kedvezményes utazási kártya kiadását tervezik a belföldi turistaforgalom élénkítésére.

Üres asztalok, jelentős forgalomcsökkenés

A globális gazdasági válság gyors ütemben hat a hazai turizmusra: jelentősen visszaesett a belföldi és a fő küldő országokhoz köthető kereslet, az éttermek bevételének csökkenése pedig becslések szerint eléri a harminc-negyven százalékot – hangzott el tegnap egy konferencián. A kis- és középvállalkozásokra épülő hazai vendéglátás évi 690 milliárd forintot forgalmaz. (MH)

Forrás: Magyar Hírlap Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.