Visszaélt hivatalával az adóellenőr


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vendéglátós barátjának adott információkat adóellenőrzésekről az a revizorként dolgozó férfi, akinek a büntetőpere pénteken kezdődött meg a Szolnoki Törvényszéken.


A vádlott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőre volt. A vádirat szerint a heti ütemtervek alapján részletes ismeretekkel rendelkezett a közvetlen munkatársai által tervezett adóellenőrzések időpontjairól, helyszíneiről, az adóellenőr párosokról, valamint a rendőrség, illetve a vámjárőrök közreműködésével tervezett akciókról.

A vádlott baráti viszonyban állt egy vállalkozóval, aki az abádszalóki Tisza-tó strandon palacsintázót üzemeltetett, és 2012 nyarán – a tervezett ellenőrzések előtt – átadott neki egy, a megyei adóigazgatóság operatív ellenőrzési osztályán dolgozó adóellenőrök nevét és fényképét tartalmazó tablóképet, hogy felismerhesse a revizorokat.

Számvitel nagy kézikönyve csomag

A csomagban lévő kiadványok:

1. A számvitel nagy kézikönyve 2014
2. Kiskönyv az új Polgári Törvénykönyvről gazdasági szakembereknek
3. Adó határidőnapló

Most három kiadványt kap egy áráért! Bővebb információ és megrendelés itt!

A vádlott 2012. augusztus 3-án Szolnokról felhívta a barátját, és elmondta neki, hogy a revizorok aznap a délutáni és az esti órákban, valamint a következő napon ellenőrzik az ő vállalkozását is. Mindezt annak tudatában tette, hogy barátja a várható ellenőrzésről tájékoztathatja a strand területén dolgozó többi vállalkozót.

Másnap közölte azt is, hogy a strand egész területén csupán egy revizorpáros végez ellenőrzést. A revizor más esetben azt jelezte a vállalkozónak, hogy nem kell adóellenőrzéstől tartania.

A jelenleg munkanélküli, közgazdász végzettségű vádlott a bíróság előtt elismerte, hogy telefonon információkat adott a barátjának. Azzal védekezett, hogy a NAV honlapján és ezáltal médiában is megjelentek hírek a nyári adóellenőrzésekről. A tárgyaláson az is kiderült, hogy telefonját hónapokon át lehallgatták. A büntetőper szeptember 14-én tanúmeghallgatással folytatódik.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.