Webshopok és NAV online számla adatszolgáltatás 2021-ben


2021. január 4-től az online számla adatszolgáltatási kötelezettség szinte minden belföldi vállalkozás által kiállított számlára kiterjed, a webshopok értékesítéseire is. A NAV friss döntése szerint azonban a külföldi webshopok mentesülnek az online számla adatszolgáltatás alól a magyarországi értékesítéseik esetén.

Az EU-n belül azon webshopos értékesítéseknél, ahol a magánszemély vevő magyar, a webáruház pedig egy másik EU országbeli érintett, a webáruház felmentést kap a NAV online számla adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése alól. Ennek feltétele, hogy az EU-ban regisztrált webáruház 2021. július 1-ig bejelentkezzen az uniós egyablakos rendszerbe (OSS).

Fellélegezhetnek a nemzetközi webshopok, mentesülnek az ideiglenes NAV online számla kötelezettség alól

Az e-kereskedelem uniós szintű reformjaként a webáruházak 2021. július 1-jétől az egyablakos rendszeren (OSS) keresztül teljesíthetik a külföldi vevők felé történő ún. távértékesítéseik kapcsán felmerülő áfakötelezettségeket. Ez a lehetőség jelentős könnyítést hoz. Egyrészt a webáruház mentesül a vevő országában történő adóregisztráció alól, másrészről nem kell online számla adatot szolgáltatnia értékesítéseiről a magyar adóhatóság felé.

Az érintett webáruházak eddig március 31-ig kaptak szankciómentességet online számla adatszolgáltatási kötelezettségükre. Ezt a szankciómentességet most 2021. június 30-ig hosszabbította meg a NAV bejelentése. A külföldi webáruházaknak a 2021. április és június közötti újabb három szankciómentes hónapért cserébe regisztrálniuk kell július 1-ig az OSS rendszerbe.

A NAV bejelentése nélkül a jogszabály szövegéből az következett volna, hogy a más tagállambeli magánszemélyek részére bonyolított távolsági termék-kereskedelemre vonatkozóan 2021. január 1-től beállna az online-számla adatszolgáltatási kötelezettség. Majd 2021. július 1-től a webáruházi értékesítések köre ki is kerülne az online-számla adatszolgáltatási rendszerből. A változásnak köszönhetően a távolsági értékesítőknek átmenetileg sem kell bejelentkezniük a NAV online-számla adatszolgáltatás rendszerébe.

A magyar webáruházi értékesítésekről kell-e online számla adatot szolgáltatni?

Ne felejtsük el, hogy a magyar magánszemélyek felé értékesítő magyar webshopokra nem vonatkoznak az egyablakos rendszer szabályai, ezeknek a cégeknek tehát ugyanúgy kell teljesíteniük az online számla adatszolgáltatási kötelezettséget, mint az offline – azaz webshop nélküli – értékesítések esetében!

A NAV online-számla adatszolgáltatás a 2021. április 1. és június 30. közötti időszakban a webáruházak, webshopok értékesítései közül az alábbi esetekre vonatkozik:

  • Azon magyar webáruházak értékesítéseire, amelyek más tagállambeli magánszemélyeknek értékesítenek termékeket.
  • Más tagállambeli webáruházakra, amelyek magyar magánszemélyek számára értékesítenek termékeket, függetlenül attól, hogy van-e magyar adószámuk, csak akkor ha a webáruház nem regisztrált az OSS rendszerben 2021. július 1-ig.

Tapasztalataink szerint az online adatszolgáltatás, illetve az ezzel kapcsolatban változó technikai feltételek komoly kihívásokat jelentenek. Főként akkor ha webshop nem is rendelkezik a magyar követelményeknek megfelelő számlázóprogrammal. Érdemes tehát minél előbb felmérni, hogy adott esetben egy külsős számlázási szolgáltató igénybevételével megoldható-e online számla adatszolgáltatás és csökkenthetők-e a bírságolási kockázatok.

A bejegyzés szerzője Németh Lilla, az RSM Hungary adóüzletágának igazgatója. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2021. július 26.

Építőipari munkák és a fordított áfa (I. rész)

Az áfa rendszerében egyes építőipari munkák attól függően esnek egyenes vagy fordított adózás alá, hogy építési hatósági engedélykötelesek-e, illetve az adott munka egyáltalán termékértékesítésként vagy szolgáltatásnyújtásként kezelendő-e. Az adóhatóság kiadott ugyan az értelmezést segítő szakmai véleményt, azonban a gyakorlatban még így sem mindig lehet egyértelműen eldönteni, hogy az adott munkára egyenes vagy fordított adózás alkalmazandó.

2021. július 23.

Dőlnek az adók a büdzsébe

Az áfabevételek csaknem negyedükkel nőttek. A költségvetési deficit az éves előirányzat 74,5 százaléka volt félévkor.