Lassulhat a világgazdaság – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lassul, de azért még nem olyan nagyon – röviden így foglalhatók össze az idei világgazdasági növekedés kilátásai. India pedig tovább jön felfelé. Az InfoTandem infografikája.

A világgazdaság vezető szereplői viszonylag erős két-három évet tudhatnak maguk mögött, legtöbbjüknél átlagon felüli tempóban pörgött a gazdaság motorja. Ennek a fellendülésnek azonban a PwC szakértői szerint 2019-ben vége szakadhat, s az élet szép lassan visszaállhat a normális kerékvágásba.

Az Egyesült Államokban a költségvetési ösztönző lépésektől is hajtott tavalyi, 2,8 százalékosra várt reál GDP-növekedés – mivel a magasabb kamatlábak valószínűleg visszafogják majd a fogyasztói kiadásokat, az erős dollár pedig fékezni fogja a nettó export bővülését – 2,3 százalék körüli szintre fékeződhet. A másik meghatározó szereplő, Kína növekedése (az amerikai vámok hatása, illetve az adósságszintek féken tartásának szükségessége miatt) szintén lassulni fog valamelyest, igaz, ott egy igen magas, 6,5 százalékos bővülés szelídül egy kicsit szerényebbre.

A PwC legfrissebb, januári előrejelzése szerint az élvonalbeli európai gazdaságok közül Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság egyaránt 1,6–1,7 százalékos tempóra lesz képes 2019-ben. Az eurózóna egésze minimálisan e fölött teljesíthet majd. Hosszabb távon a brit–francia vetélkedést illetően a szakemberek azt vetítik előre, hogy a szigetország némileg hátrébb csúszik a világ legjelentősebb gazdaságainak rangsorában, míg a franciák inkább felfelé kapaszkodnak. Ezt a váltást a fonttal szemben viszonylag erős euró is támogatja. Stabilan felszálló ágba kerülhet viszont az óriási népességű India, amely a jelentős erejű gazdaságok között továbbra is kiemelkedően gyors ütemben bővül, s 2018-as 7,4 százalékát az idén előreláthatólag még túl is tudja majd szárnyalni.

Fontos trend, hogy a fejlett gazdaságokban szűkülő munkaerőpiacokkal kell számolni. Így – noha az utóbbi időben megfigyelhető erőteljes munkahelyteremtés lelassul – a munkanélküliség tovább enyhülhet, felfelé nyomva a béreket. Ez inflációs nyomást is okozhat, a globális inflációs ráta a tavaly 3,0 százalékos szintről 3,1 százalékra mehet fel. A legfejlettebb országoknál (G7) az idén 1,9 százalékos, a meghatározó fejlődő országoknál (E7) 3,8 százalék körüli ráta várható átlagosan a PwC szerint. Vásárlóerő-paritáson számolva a fejlődők világgazdasági súlya (37,6 százalék) már most is felette van a fejlettekének (30,6 százalék). A rés tovább tágulhat, tekintettel arra, hogy az E7-országok együttes növekedése az idén 5,3 százalékos lehet, szemben a G7-ek 1,9 százalékéval. A világgazdaság egészét nézve 3,8-ról 3,6 százalékra lassulhat a tempó.


Kapcsolódó cikkek

2018. augusztus 31.

Rekordoptimizmus az ingatlanpiacon

Immár a válság előtti szintnél is bizakodóbb a hangulat a hazai ingatlanpiacon, a fővárosi és az országos index is csúcsra ért. Különösen a lakáspiac hasít. Az InfoTandem infografikája.
2018. augusztus 17.

Négybillió dollár fölött a csúcsmárkák

Százmilliárd dollárnál is nagyobb márkaértéket kellett felmutatni annak a cégnek, amelyik az idén be akart kerülni a világ 10 legértékesebb brandje közé. Az amerikaiak által dominált TOP 5-be berobbant egy kínai márka is. Az InfoTandem infografikája.
2015. április 24.

Nyolcmilliárdot költünk borravalóra

Manapság a fodrászok és a kozmetikusok a borravaló legfőbb haszonélvezői; tavaly együttesen 2,6 milliárd forint jutott nekik ilyen címen. Reálértéken 2014-ben jóval kevesebbet adtunk ki borravalóra, mint másfél évtizeddel ezelőtt. Az InfoTandem heti infografikája.

2015. május 15.

Csúcson a kivándorlást fontolgatók aránya

Az országot munkavállalási célból időlegesen elhagyni szándékozók, illetve a kivándorolást fontolgatók aránya egyaránt emelkedett az elmúlt egy évben. Immár minden tizedik magyarban felmerült, hogy végleg külföldre költözik. Az InfoTandem heti infografikája.

2018. július 23.

Csúcson a céges világelit

Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.
2015. június 4.

Alacsony a magyar minimálbér

Messze a luxemburgi minimálbér a legmagasabb az EU-ban: bruttó 1923 euró havonta. A hazai 333 euró érdemben kevesebb a lengyel, a horvát és a szlovák minimálbérnél. Az MTI infografikája.