Pályaválasztási iránytűk: pénz, szabadidő, kollégák – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az általános iskola befejezéséhez közeledők közül azok alkotják a legnagyobb csoportot, akik a diplomáig szeretnének eljutni, ugyanakkor a szülői minta továbbra is meghatározó a pályaorientációban. Az InfoTandem infografikája.

Sok pénzt lehessen vele keresni – tízből hét diák megjelölte ezt a szempontot azon három között, amelyeket jövőbeli munkájával kapcsolatban a legfontosabbaknak tart. A további két kulcstényezőnek (37–38 százalékos említéssel) a munka melletti szabadidő és a jó munkatársi kapcsolatok bizonyultak.

A fenti eredmények a pályaválasztás előtt álló, hetedik osztályos általános iskolás tanulók továbbtanulással kapcsolatos terveit feltérképező tanulmányból valók, amelyet a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) készített a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) számára. A 2018–2019-es tanév során lezajlott adatfelvétel keretében több mint 9 ezer hetedikes tanulót kérdeztek meg. Mint kiderült, a nagy többségük (88 százalékuk) már foglalkozott a továbbtanulás ügyével. Bő négyötödük a szülőkkel való beszélgetést választotta a tájékozódásra, kétharmaduk osztályfőnöki órán, 38 százalékuk iskolai, további 14 százalékuk pedig kamarai pályaválasztási rendezvényeken gyűjtött be információkat.

Az általános után a legtöbben – 36 százaléknyian – gimnáziumban folytatnák a tanulást. A diákok 28 százaléka szakközépiskolába, 19 százaléka szakgimnáziumba menne, hogy szakmát szerezzen. Rákérdeztek arra is, milyen végzettség megszerzését tekintik most a végső célnak. Elenyésző (mindössze 1 százalék) azok aránya, akik megelégednének a 8 általánossal. Egyszerű érettségivel 9 százalék érné be, pár százalékponttal többen pedig csupán egy szakmát szeretnének a kezükben. Sokkal többen vannak, akik szakmát és érettségit egyszerre akarnak (32 százalék). A legmagasabb – 35 százalékos – arányt pedig azok teszik ki, akik mindenképpen szeretnének eljutni a diplomáig. Ha eltekintünk attól a 11 százaléktól, akik még nem gondolkoztak a dolgon, s csak azok megoszlását nézzük, akiknek van határozott elképzelésük, akkor a felsőfokú végzettségre pályázók aránya még magasabb: 39 százalék. Ez a mutató az utóbbi években folyamatosan növekszik, 2014-ben még csak 33 százalékot tett ki.

A tanulók kedvenc tárgya a testnevelés: 42 százalékuk jelölte ezt meg a legkedvesebb három között. Az idegen nyelv, a történelem, a biológia és a rajz kedveltsége a 25–29 százalékos sávba esik, míg a sereghajtók az ének-zene, a fizika, a földrajz és a magyar nyelv, egyaránt 12 százalék körüli népszerűséggel. A felmért hetedikesek első félévi bizonyítványában a fontosabb tárgyak közül magyar irodalomból és idegen nyelvből volt a legjobb az átlag (3,8), a legrosszabb pedig matematikából (3,4).

A kutatás megerősítette azt a tapasztalatot, miszerint a szülői minta a pályaorientációban is meghatározó. Általában elmondható, hogy a tanulók leginkább olyan foglalkozásokban gondolkodnak, amelyhez a családjukban tapasztalható legmagasabb szülői végzettség szükségeltetik. Más szóval, a szellemi foglalkozásokat általában a magasabb iskolai végzettségűek gyermekei tartják vonzónak, a fizikaiakat pedig az alacsonyabb végzettségűeké.

A tanulók 70 százalékának azt tanácsolták a szülei, hogy olyan szakmát szerezzen, amivel szívesen foglalkozna, 51 százalékuknak pedig azt, hogy olyat, amivel jól tud majd keresni. Egyébiránt az elmúlt években rendre a sport, az informatika, a sütés-főzés és az állatokkal való foglalkozás volt a legnépszerűbb irány a tanulók számára, míg a legkevésbé vágyottnak a bútorkészítés, a fémekkel való foglalkozás és a növénytermesztés mondható.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 29.

Népszerű volt a cafeteria – infografika

Magas foglalkoztatotti létszám, jó üzleti helyzet, döntően külföldi tulajdon és ipari tevékenység – ezen paraméterek kedveztek leginkább tavaly a béren kívüli juttatásoknak, amelyek közül az utazási támogatás volt a leggyakoribb. Az InfoTandem infografikája.
2019. január 18.

Lassulhat a világgazdaság – infografika

Lassul, de azért még nem olyan nagyon – röviden így foglalhatók össze az idei világgazdasági növekedés kilátásai. India pedig tovább jön felfelé. Az InfoTandem infografikája.
2019. február 15.

Javul a fizetési fegyelem – infografika

A hazai cégek valamivel több mint felének, egészen pontosan 55 százalékának volt tavaly olyan üzleti partnere, amelyik 2018 első félévében több alkalommal is késedelmesen fizetett – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2018 júliusi, 400 vállalkozást megkérdező konjunktúrafelvételéből. Ez a rossz hír. A jó hír viszont az, hogy ilyen kedvező rátát az […]
2019. január 4.

Gyorsulóban az infláció – infografika

Novemberig 2,8 százalékkal nőttek az árak, 2019-ben pedig 3,5 százalékos infláció várható. Ennél magasabb éves rátát utoljára hét éve mértek. Az InfoTandem infografikája.