Szolgáltató központok: érdemi részesedés az exportból – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nemzetgazdasági kivitelből és a hozzáadott értékből is három százalék feletti részt hasítanak már ki a Magyarországon bejegyzett szolgáltató központok, amelyeknek a négyötöde van külföldi tulajdonban. Az InfoTandem infografikája.

Magyarországon is egyre növekszik a szolgáltató központok (Shared Service Center – SSC) nemzetgazdasági súlya. A Központi Statisztikai Hivatal friss összesítései szerint e speciális gazdasági szereplők 2020-ban már 3,4 százalékot jegyeztek a teljes hozzáadott értékből, az exportból pedig 3,7 százalékot hasítottak ki. A belföldi értékesítés árbevételéből ennél kisebb, 2,2 százalékos a súlyuk, és az alkalmazásban állók 2 százalékának adnak munkát.

szolgáltaató központokMindezt a teljesítmény tavaly összesen 238 cég hozta össze; ezek mintegy kétharmada erre szakosodott vállalkozásként működött, a fennmaradó hányadnál csak kiegészítő tevékenységről beszélhetünk. Az SSC-k jellemzően a gazdasági szereplők fő tevékenységének támogatására jönnek létre; mindez gyakran nemzetközi szinten működik, és a tevékenységek kiszervezésével jár – akár a vállalatcsoporton belül, akár azon kívül.

A hazánkban működő szolgáltató központok átlagosan 10 évesek, háromnegyedük Budapesten és Pest megyében van bejegyezve. Tavaly több mint 45 ezer főt foglalkoztattak, a külföldi munkavállalók aránya 7 százalékot tett ki. A leggyakoribb a 20–49 fős méret, ebben a létszámkategóriában 13 ezer embernek adtak munkát. Ugyanakkor nem ritka az ötszáz, vagy akár ezer fősnél nagyobb létszám sem a szektorban. Meglehetősen jól fizető ágazatról van szó, az itt dolgozók bruttó átlagkeresete havi 668 ezer forintra rúgott 2020-ban, ami több mint másfélszerese a nemzetgazdasági átlagnak.

szolgáltaató központokA nálunk működő szolgáltató központok csupán ötödének végső irányítója magyar vállalkozás. A cégek negyede amerikai tulajdonban van, további 17 százaléka pedig német. A legtöbb szereplő széles szolgáltatási profillal dolgozik, ám tavaly főleg a pénzügyi/kontrolling, az információtechnológiai, illetve a HR-szolgáltatásokat támogatták. A többnyelvűség szintén általánosan jellemző. A döntő többségük, 84 százalékuk magyarul is szolgáltat; háromnegyedük angolul, minden második szereplő pedig németül (is) dolgozik. (Nem véletlen, hogy a működést akadályozó tényezők között a munkaerő nyelvismeretének hiánya áll az első helyen.) A fő piacuk Európa, háromnegyedük nyújtott szolgáltatást az elmúlt évben az EU országaiba.

A koronavírus ezt a szektort is sújtotta, a világjárvány első hulláma idején több mint 70 százalékuk kényszerült korlátozásokra, kapacitáskihasználtságuk 83 százalékosra csökkent. Ebben a periódusban a legnagyobb kihívást a szociális interakciók és az emberek menedzselése jelentette e cégek számára.
Kapcsolódó cikkek

2021. április 30.

A home office éve – infografika

A járvány berobbanásával, a tavalyi második negyedévben, nyolcszorosára nőtt a távmunkában dolgozók részaránya. A leginkább érintett az információ, kommunikáció ágazat, ahol tízből négyen voltak home office-ban. Az InfoTandem infografikája.
2021. június 25.

A korrupció továbbra is súlyos probléma – infografika

Az emberek 40 százaléka szerint a korrupció szintje tovább erősödött Magyarországon az elmúlt időszakban. A korrupcióban érintettek közül a parlamenti képviselők állnak az élen, a rendőrség iránt viszont erős a bizalom. Az InfoTandem infografikája.
2021. július 23.

A kereslethiány vált a fő mumussá – infografika

A munkaerőhiány rémét háttérbe szorította a pandémia, helyébe a kereslethiány lépett. A kapacitáskihasználtság javul, de még nem érte el a válság előtti szintet, s a béremelési tervek is óvatosabbá váltak. Az Infotandem infografikája.
2021. október 15.

Diszkontok diadalmenete – infografika

Immár több éve a diszkont csatorna számít a legerősebbnek a gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) kiskereskedelmében. Részesedésének felfelé ívelő trendje tavaly sem tört meg, s elérte a 30 százalékot. Az InfoTandem infografikája.
2020. december 11.

Eltűnt a vendégéjszakák fele – infografika

A kereskedelmi szálláshelyek bevétele az idei első tíz hónapban megfeleződött a tavalyihoz képest. Különösen a külföldi vendégéjszakák száma csökkent, októberben a szállásokon töltött idő kilenctizedét jegyezték belföldiek. Az InfoTandem infografikája.
2020. október 9.

Erősen elbizonytalanodott a lakásbérleti piac – infografika

Az áprilisi zuhanás után egyelőre fel-le ingadoznak a lakásbérleti díjak, vagyis a hosszú éve masszívan felfelé tartó trendet a piaci bizonytalanság váltotta fel. Az árak most valahol a 2018 közepét jellemző szint körül mozognak. Az InfoTandem infografikája.
2020. február 21.

Erőteljesen nőttek a keresetek – infografika

A bruttó keresetek első háromnegyedévi 370 ezres átlaga tíz százalékos béremelkedéssel alakult ki tavaly. A leglassabban az oktatásban dolgozók bére nőtt. Az InfoTandem infografikája.