A cégek szűk negyede élt a hitelmoratóriummal – infografika Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hitelfizetési moratóriumra jogosult vállalkozások többsége nem vette igénybe ezt a lehetőséget. Legnagyobb arányban a feldolgozóipari cégek éltek-e könnyítéssel. Az InfoTandem infografikája.

A legalább húsz fős vállalkozások közel kétharmada, 63 százaléka lett volna jogosult a koronavírus-járvány kitörése kapcsán bevezetett hitelfizetési moratóriumra, de az érintettek zöme az idén júliusig nem élt ezzel a lehetőséggel – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) nyár közepi felméréséből. A megkérdezés időszakában csupán a cégek 14 százaléka használta ezt a teherkönnyítő eszközt. További 9 százalékuk korábban már lehívta ezt az opciót, de időközben kilépett belőle, míg 40 százalékuk, bár jogosult lett volna, nem vette azt igénybe. (A fennmaradó 37 százalékra eleve nem vonatkozott ez a lehetőség.)

hitelmoratóriumA moratórium igénybe vevői között a feldolgozóipar szereplői voltak a legaktívabbak – az oda sorolt vállalkozások 31 százaléka élt már vagy még jelenleg is él vele. A kereskedelem szintén viszonylag magasan érintett, náluk 29 százalékos ez a ráta, ellenben a 20 főnél nagyobb építőipari vállalkozásoknak mindössze 8 százaléka kért moratóriumot (esetükben azok aránya, amelyek jogosultak lettek volna, de nem akarták igénybe venni, különösen magas: 55 százalékos). A szolgáltatási szektor érintettsége bő egyötödös.

A moratóriummal élők főként a nagyobb vállalkozások közül kerültek ki: a legalább száz alkalmazottal dolgozó társaságok nagyjából 30 százaléka hívta le ezt az eszközt, míg a kisebb cégeknél ez az arány 20 százalék körüli. Tulajdonos szerint nézve főként a tisztán hazai vállalkozások az igénybe vevők, illetve viszonylag magas a részvételük az exportálóknak is.

A GVI a cégek finanszírozási helyzetére is rákérdezett. E szerint a minimum 20 fős vállalkozások csaknem négyötöde (79 százaléka) az idén júliusi felméréskor igénybe vett valamilyen külső finanszírozási forrást. A feldolgozóipar és a kereskedelem szereplőinél ez az arány még magasabb, 87 százalékos, míg a másik két vizsgált ágazatnál átlag alatti (72 százalék körül van).

A külső finanszírozásban érintettek kétharmada piaci szereplőktől elérhető forrást vett igénybe (a különféle banki hitelkonstrukciók mellett például lízinget), 38 százalékuk pedig – élükön a középvállalkozásokkal – az államilag támogatott eszközökből (is) választott (ideértve a vissza nem térítendő állami támogatást, az állami járulékkedvezményt, vagy épp a Növekedési Hitelprogram valamely konstrukcióját).

A vizsgált cégkör többsége (57 százaléka) úgy érzi, hogy az idén nem változtak a hitelhez jutás feltételei, bő egyharmaduk viszont valamilyen mértékű javulásról beszél. Romlást 9 százalékuk érzékelt az elmúlt egy évben. A következő esztendőre vonatkozóan a vállalkozások 22 százaléka számít arra, hogy a mostaninál nehezebb lesz hitelhez jutni.


Kapcsolódó cikkek

2021. április 30.

A home office éve – infografika

A járvány berobbanásával, a tavalyi második negyedévben, nyolcszorosára nőtt a távmunkában dolgozók részaránya. A leginkább érintett az információ, kommunikáció ágazat, ahol tízből négyen voltak home office-ban. Az InfoTandem infografikája.
2021. július 23.

A kereslethiány vált a fő mumussá – infografika

A munkaerőhiány rémét háttérbe szorította a pandémia, helyébe a kereslethiány lépett. A kapacitáskihasználtság javul, de még nem érte el a válság előtti szintet, s a béremelési tervek is óvatosabbá váltak. Az Infotandem infografikája.
2021. június 25.

A korrupció továbbra is súlyos probléma – infografika

Az emberek 40 százaléka szerint a korrupció szintje tovább erősödött Magyarországon az elmúlt időszakban. A korrupcióban érintettek közül a parlamenti képviselők állnak az élen, a rendőrség iránt viszont erős a bizalom. Az InfoTandem infografikája.
2021. május 14.

Egyre jobban pörög a lakáshitelezés – infografika

Évről évre több lakáshitelt igényel a lakosság, összegük tavaly a 900 milliárdot is meghaladta. A folyósítások több mint kétharmada használt lakások megszerzését szolgálta. Az InfoTandem infografikája.
2021. március 12.

Félmilliónál több család újítaná fel otthonát – infografika

Az akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kínáló otthonfelújítási program iránt hatalmas az érdeklődés. A legnépszerűbbnek a fürdőszobák renoválása és belső terek felújítása ígérkezik. Az InfoTandem infografikája.
2020. október 9.

Erősen elbizonytalanodott a lakásbérleti piac – infografika

Az áprilisi zuhanás után egyelőre fel-le ingadoznak a lakásbérleti díjak, vagyis a hosszú éve masszívan felfelé tartó trendet a piaci bizonytalanság váltotta fel. Az árak most valahol a 2018 közepét jellemző szint körül mozognak. Az InfoTandem infografikája.