Bejegyzések 5 százalékos lakásáfa címkével


2022. február 17. Adó

A rozsdaövezeti lakások értékesítésének áfakezelése

Tekintettel arra, hogy a közelmúltban – 2021. november 9. napján – ténylegesen is kijelölésre került egy ún. rozsdaövezeti akcióterület, az e fogalmi körbe tartozó földrészleten létesített ingatlanok a jövőben már nem csak egy elméleti kategóriát képeznek. Mivel ennek folyományaként a gyakorlatban is értelmet nyert az ilyen lakóingatlanokra vonatkozóan kedvezményes áfakulcsot előíró (az elmúlt években már egyéb jogcímekhez kötötten létező) szabályozás, ebből az apropóból az alábbiakban az 5%-os adómérték alkalmazhatósága kapcsán releváns, elsősorban a már említett rozsdaövezeti ingatlanokra fókuszáló feltételrendszert ismerteti az Adó szaklap írása.

2021. december 21. Cégvilág

Az áfacsökkentés ráfért a lakáspiacra

Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése és a támogatások nagy lökést adtak a lakáspiacnak, elsősorban a vidéki családi házak építése ugrott meg az idén a Takarék Index 2021-es lakáspiaci összefoglalója szerint.

2021. április 26. Adó

A lakásértékesítés áfa-szabályai

2021. január 1-jétől ismételten – meghatározott feltételek fennállása esetén – kedvezményes adókulcs vonatkozik az új lakóingatlanok értékesítésére. A szabályok nem ismeretlenek, hiszen azok megegyeznek a 2019. december 31-éig hatályos rendelkezésekkel. Az Adó szaklap cikke kitér többek közt a jogszabály hatálybalépését megelőzően fizetett előlegek kezelésére, valamint arra is, hogy a már meglévő ingatlanok átalakítása kapcsán mikor alkalmazható az 5 százalékos adómérték.