NAV-figyelő, 7. hét: mindent az 5 százalékos lakásáfáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét bővült az ONYA alkalmazásban elérhető nyomtatványok köre, a NAV-nál 2021-ben 17 ezer milliárd forint beszedése a cél.

1. Közzétette a NAV az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölthető nyomtatványok körét

Többek között az alábbiak érhetőek el az ONYA alkalmazásban:

  • 19KATA, 20KATA, 21KATA (Nyilatkozat és adatszolgáltatás megszerzett bevételről, Bevallás 40 százalékos mértékű adóról, társasági adóról kisadózó vállalkozás részére a 2019/2020/2021. évre)
  • 21KIVA (Bevallás a kisvállalati adóról és egyéb kötelezettségekről (társasági adó, osztalék utáni adót kiváltó adó, innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadója),
  • NY (Nyilatkozat a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról),
  • T34 (A természetes személy adóazonosító jellel, adóigazolvánnyal, vámazonosító számmal és levelezési címmel kapcsolatos bejelentése),
  • T101 (Természetes személyek adószám-igénylése, változásbejelentése),
  • T201 (Külföldi szervezetek, egyházak, társasházak és egyéb szervezetek adat- és változásbejelentése),
  • T1043H –(Háztartási munka bejelentése),
  • TEL – (Kérelem az egyes adóügyek telefonos ügyintézését lehetővé tevő ügyfélazonosító-szám igényléséhez, törléséhez és cseréjéhez),
  • 21NYHIPA – (Nyilatkozat HIPA adóelőleg kedvezmény érvényesítéséről KKV minőség miatt).

A teljes lista az alábbi linken elérhető.

5 százalékos lakásáfa2. Az új lakások, lakóingatlanok értékesítésének adómértéke

Az Áfa tv. 82. § (2) bekezdése és 3. számú melléklete I. részének 2021. január 1-jétől 2022. december 31-éig hatályos 50-51. pontjai alapján az általános forgalmi adó mértéke az adó alapjának 5 %-a az olyan többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakás értékesítése esetén, melynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, és amely az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozik, és az olyan egylakásos lakóingatlan értékesítése esetén, melynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert, és amely az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozik.

A tájékoztató teljes szövege innen is elérhető.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat arról, hogy a járványhelyzetben is stabilan működik az adóhivatal, és elérhetőek a fizetési könnyítés kérésére szolgáló adatlapok, Frissültek az adóhatóság feketelistái, közölték a márciusban elszámolható üzemanyagárakat, és új adótraffipax-információkat osztottak meg a nyilvánossággal.

5 százalékos lakásáfa

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2021. február 8.

NAV-figyelő, 5. hét: megjelent a NAV 2021-es ellenőrzési terve

Kiderült, hogyan folytatódik az online számla rendszer adatai alapján történő kiválasztás és a katát választó adózók ellenőrzése. Módosult a megváltozott munkaképességűek fogalma a rehabilitációs hozzájárulásban. Hamarosan frissülnek a járulékbevallások.