Bejegyzések Munka Törvénykönyvének (Mt.) címkével

A tévedés és a megtévesztés szabályai a munkajogban
2024. április 9. Munkaügyek

A tévedés és a megtévesztés szabályai a munkajogban

Bármely megállapodás érvényes létrejöttéhez szükség van a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozatára. Abban az esetben ugyanakkor, ha valamelyik fél jognyilatkozata tévedésen vagy megtévesztésen alapul, a nyilatkozatot tevő akarata látszólag ugyan teljes, a tévedés vagy megtévesztés felismerésével azonban egyik-másik (adott esetben akár mindkét) fél egyáltalán nem vagy más tartalommal tette volna meg jognyilatkozatát. Az alábbiakban az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertetjük.

A kötetlen munkarend szabályai
2024. március 19. Munkaügyek

A kötetlen munkarend szabályai

Bizonyos munkakörök esetén mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára előnyösebb, ha a munkaidő-beosztás meghatározásának jogát nem a munkáltató gyakorolja, hanem átengedi azt a munkavállalónak. A munkavállaló ezáltal ugyanis adott esetben eredményesebben tudja a munkáját végezni, a munkáltató pedig mentesül bizonyos költségek és adminisztratív terhek alól.

A határidő és az időtartam közötti különbség és munkajogi jelentősége
2024. március 12. Munkaügyek

A határidő és az időtartam közötti különbség és munkajogi jelentősége

Talán elsőre nem is gondolnánk, de az időnek meghatározó jelentősége van a jogviszonyokban. Nincs ez másképpen a munkajog területén sem. A határidő és a határidőnek nem minősülő időtartam rendeltetésének megkülönböztetése, illetve szabályainak pontos ismerete ezért kulcsfontossággal bír mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára.

2024. február 6. Munkaügyek

Mikor jár végkielégítés és mikor nem?

A hosszabb ideje fennálló munkaviszonyok megszűnésekor, illetve megszüntetésekor gyakorta felmerül a kérdés, hogy az érintett munkavállaló jogosult-e végkielégítésre. A felek között fennálló jogviszony vége azonban nem teremt automatikusan jogosultságot erre a juttatásra, még akkor sem, ha már évek óta az adott cégnél dolgozik a munkavállaló. Bizonyos jogszabályi feltételeknek ugyanis teljesülniük kell ahhoz, hogy a végkielégítés megillesse a dolgozót.