Munkaügyek

Új Mt: túlélőcsomag az alkalmazáshoz

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 26.
Rovat:

A már kihirdetett Munka törvénykönyvét is átírta a törvény hatályba lépését segítő átmeneti rendelkezések elfogadásával az Országgyűlés. A CompLex Kiadó segít az értelmezésben, igazi „”túlélőcsomagot” kínál, amellyel garantáltan nem téved el az új szabályozás útvesztőiben!

Új Mt: nem elég leírni, közölni is kell

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. június 25.
Rovat:

A munkaviszonnyal kapcsolatos legfontosabb nyilatkozatokat írásban kell megtenni. Ezek viszont csak akkor fejtik ki joghatásukat, ha a címzettel szabályosan közlik őket. Például, nem elég a felmondást megírni, át is kell adni a munkavállalónak. Fontos ezért pontosan ismerni azokat a szabályokat, amelyek meghatározzák, mikor lehet egy írásos nyilatkozatot közöltnek tekinteni – hívja fel figyelmet dr. Kártyás Gábor munkajogász blogjában.

Tetszik az új Mt a munkaerő-kölcsönzőknek

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 25.
Rovat:

További lehetőségeket látnak az új MT nyomán tevékenységük kiterjesztésére a hazai munkaerő-kölcsönzők. Például a jövőben közintézmények is élhetnek a munkaerő-kölcsönzés lehetőségével.

Borsik János: káros a polgári jog betörése a munka világába

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 21.
Rovat:

A polgári jog “betörése” a munka világába rendkívül sértő és hátrányos a dolgozók számára – véli Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke. Az átmeneti rendelkezések időkényszert alakítottak ki a munkahelyeken: alig van mód a felkészülésre.

Szlovákia enyhít az Mt szigorán

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 20.
Rovat:

Ismét lesz végkielégítés, legfeljebb három hónap lehet a próbaidő, és csökken az éves túlórák maximális száma – enyhül a munka törvénykönyve Szlovákiában.

Hőség: az irodai dolgozónak is jár védőital

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 20.
Rovat:

A napok óta tartó hőség a munkáltatókra is ró kötelezettségeket: a munkavédelmi előírásokat nemcsak a szabadban, hanem a zárt térben, irodákban dolgozóknál is be kell tartani – a munkavédelmi hatóság bírságolhat is. A legfontosabb a védőital és a pihenőidő.

Tovább szigorították az új Mt-t

Szerző: Váci Tímea
Dátum: 2012. június 19.
Rovat:

A már elfogadott Munka törvénykönyvét is átírta a törvény hatályba lépését segítő átmeneti rendelkezések elfogadásával az Országgyűlés. Uniós előírások nyomán a jogszabály néhol még szigorúbb lett a munkavállalók számára: nem járnak jól a közlekedési alkalmazottak, de a kötetlen munkarendben dolgozók sem.

Új Mt: most már hatályba léphet

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 18.
Rovat:

Az Országgyűlés hétfőn este elfogadta az új Munka törvénykönyvével (Mt.) kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló javaslatcsomagot, amely több ponton módosítja a július 1-jén hatályba lépő munkajogi kódexet is.

Mit mond a munkaközi szünetről az új Mt?

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. június 18.
Rovat:

A munkaközi szünet a pihenőidők legrövidebb típusa. Célja, hogy a munkaidőt megszakítva lehetőséget biztosítson a munkavállalónak az étkezésre, dohányzásra, mosdóhasználtra, rövid pihenésre. Bár egy átlagos 8 órás munkanapon mindössze 20 percről van szó, ez a pár perc sok munkajogi kérdést vet fel. Ezeket veszi sorra blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor, és kitér arra is, hogy a munkaközi szünetet fel kell-e tüntetni a munkaidő nyilvántartásban.

Idén még finomhangolják az új Mt-t

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 18.
Rovat:

Még hatályba sem lépett, de a Napi Gazdaság értesülései szerint az idén még legalább egyszer biztosan módosítják a Munka Törvénykönyvét.

Mit változtat a béreken az új Mt?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 14.
Rovat:

A munkaadóknak kedvez az új Mt legtöbb, munkadíjra vonatkozó szabálya. A bérezés rendszerét például a munkáltató állapítja meg, arra a munkavállalónak nincs befolyása. Egyéb egyezség hiányában csak az alapbér lesz a pótlékszámítás alapja, ráadásul a pótlékok rendszere is a munkavállaló számára károsan módosul: például vasárnapi munkavégzés után 100 helyett 50 százalékos pótlékot fizet majd a munkaadó július elsejétől.

Több szabadság jár a szülőknek

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. június 13.
Rovat:

Hamarosan kezdődik a nyári szünidő, a hatályos és az új Munka Törvénykönyve is plusz szabadsággal honorálja a gyermeket nevelő munkavállalókat. dr. Kártyás Gábor friss blogbejegyzésében a gyermekneveléssel összefüggő szabadságokat – pótszabadság, munkaidő-kedvezmény – tekinti át.

Kivárnak a munkaadók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 12.
Rovat:

A magyar cégek 13 százaléka tervez elbocsátást, 11 százaléka pedig felvételt 2012 szeptemberének végéig. A szezonkezdet ellenére a vendéglátás- és az építőipar területén tevékenykedő cégek is inkább elbocsátanak – közölte a Manpower.

VOSZ: jó az eltérített minimálbér

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 11.
Rovat:

Több tízezer szakképzetlen, illetve munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatal felnőtt munkába állását segítheti a pályakezdő minimálbér bevezetése – véli Dávid Ferenc. A VOSZ főtitkára az eltérített minimálbért a jövő évi minimálbérrel és garantált bérminimummal együtt kellene tárgyalni.

Kevés a munkaügyi per

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 11.
Rovat:

Bár 2011-ben a helyi bíróságokra érkező munkaügyi perek száma a 22 ezret is meghaladta, az elmúlt tíz évben tavaly indult a legkevesebb munkaügyi per – közölte az Ügyvédbróker.hu.

Fellendíthet a pályakezdő minimálbér?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 6.
Rovat:

Javíthat a a pályakezdők elhelyezkedési esélyein az alacsonyabb minimálbér és arra sem kell számítani, hogy a munkáltatók az olcsóbb munkaerő reményében lecserélnék régebbi dolgozóikat – mondta Váradi Balázs, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója a portfolio.hu-nak adott interjúban.

Munkaalapú állam jön

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 5.
Rovat:

Jóléti állam helyett munkaalapú állam jöhet létre a Munka törvénykönyvének elfogadásával – mondta Czomba Sándor foglalkoztatottságért felelős államtitkár. Rugalmas és biztonságos lesz a munkapiac a kormánypártok szerint, míg az ellenzék a leszakadó térségeket és rétegeket féltette. Hétfő este befejeződött az új Mt átmeneti rendelkezéseinek általános vitája.

Új Mt: maradhat a vasárnapi munkavégzés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 4.
Rovat:

Egyértelművé teszi a vasárnapi munkavégzés lehetőségét a kereskedelemben az új Munka törvénykönyve július 1-jei hatályba lépéséhez kapcsolódóan a parlamenthez benyújtott módosító javaslat az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint.

Új Mt: átrendeznek az átmeneti rendelkezések

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 4.
Rovat:

Benyújtotta a kormány a Munka törvénykönyvének hatályba léptetéséről szóló átmeneti rendelkezéseket, amelyek a munkavállalóknak kedvező átmeneti szabályokat javasolnak több ponton. Így például csak jövőre kell alkalmazni a szabadság és az átlagkereset helyébe lépő távolléti díj szabályait. A jogszabály-tervezetet nagyon gondosan érdemes tanulmányozni minden munkaadónak.

Család vagy munka? Család és munka!

Szerző: dr. Kártyás Gábor
Dátum: 2012. június 4.
Rovat:

A munka világában igen sokszor szembesülünk a címben szereplő dilemmával: a munkavállaló a karrierjére, a pénzkeresésre koncentráljon, vagy fontosabb inkább a családalapítás, gyermeknevelés? Mivel két hasonlóan fontos értékről van szó, a jogalkotás igyekszik nem választani a kettő között, hanem lehetővé tenni azok párhuzamos érvényesítését – írja friss blogbejegyzésében dr. Kártyás Gábor.