2023-ban is a minimálbérrel egyezik meg az otthongondozási díj


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyermekek otthongondozási díja összege 2023-ban is a minimálbérrel egyenlő.

A jövő évi költségvetésről szóló törvény szerint „”38. §-a szerinti gyermekek otthongondozási díjának a Szoctv. 39/A. §-a szerinti havi összege a 2023. évben a 2023. évre megállapított kötelező legkisebb munkabér összege”. Ennek összegét azonban ma még nem tudjuk.

Az érintettek számára némileg nyugtalanító lehet, hogy az összegről évről évre a költségvetési törvényben döntenek. A jövő évi járandóságuk miatt ugyanakkor nem kell aggódniuk, az a minimálbérrel egyenlő, ez már a parlament által elfogadott. Hosszabb távon pedig megnyugtató lehet számukra, hogy az emelésről szóló 2018-as kormányhatározat egyértelműen fogalmaz: 2022-től a minimálbérrel megegyező az összeg: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A18H1768.KOR&txtreferer=00000001.TXT


Kapcsolódó cikkek

2020. március 17.

2020. július 1-től hatályba lépő új tb szabályok – II. rész

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (új Tbj.) 2020. július 1-én történő hatályba lépésével módosul néhány fontos szabály, ami többek közt érinti a munkavállalókat, a társas vállalkozókat és a feladatukat megbízási jogviszony keretében ellátó személyeket is. Ebben a cikkben áttekintjük a munkavállalók járulékfizetését, a saját jogú nyugdíjasok munkavégzését, és az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést érintő változásokat.