TB-Nyugdíj

2024. február 1.

Igényelhető még nyugdíj a tavalyi szabályok szerint

Abban az esetben, ha 2024-ben mégis a korábbi évben, 2023-ban történő nyugdíj-megállapítás mellett döntenénk, lehetőség van hat hónapra visszamenőleg a nyugellátás igénybevételére, ha a jogosultsági feltételek már ebben a korábbi időpontban is teljesültek.

2024. január 22.

Új méltányossági lehetőség árvaellátásnál

Rendkívül indokolt esetben kivételes méltányosságból akkor is megállapítható az árvaellátás, ha az elhunyt nem szerezte meg a szükséges szolgálati időt, az árva alapvető szükségleteinek biztosítása veszélyben van, és a baleseti árvaellátásra való jogosultság a baleset üzemiségének, illetve a megbetegedés foglalkozási jellegének megállapításáig nem állapítható meg.

2023. december 21.

Jó tudni ezt is az özvegyi nyugdíjról

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultság szabályaival kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés, kaphat-e özvegyi nyugdíjat a „nők 40” nyugellátását igénybe vevő hölgy.

2023. december 20.

Nyugdíj perek- megismételt eljárás, semmisségi okok

Egy döntéshez a semmisség jogkövetkezményét akkor indokolt rendelni, ha nem lehet mérlegelni azt, hogy az eljárási szabályszegéshez fűződő jogkövetkezmények mellőzéséhez esetleg jelentősebb érdek fűződhet, mint azok levonásához. Érdekes jogesetet ismertetünk.

A nyugdíjfolyósítás legfontosabb szabályai
2023. december 18.

A nyugdíjfolyósítás legfontosabb szabályai

A nyugellátások folyósításával kapcsolatban mind a leendő nyugdíjasok, mind a már nyugellátásban részesülők, vagy a hozzátartozók oldaláról hasznos áttekinteni a leglényegesebb tudnivalókat, akár öregségi nyugdíjról, akár hozzátartozói nyugellátásról legyen szó. Írásunkban a folyósítási lehetőségeket és a folyósítással kapcsolatos teendőket is számba vesszük.

2023. december 13.

A magyar lakosság csaknem felének nincs önálló nyugdíjmegtakarítása 

A biztosítók európai szervezete, az Insurance Europe (IE) tizenöt európai országban végzett felmérése szerint a felnőtt lakosság több mint egyharmadának nincs önálló nyugdíjmegtakarítása; Magyarországon az európai átlagnál rosszabb a helyzet, 47 százalék ez az arány – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

2023. december 11.

Kinek jár a tizenharmadik havi nyugdíj 2024-ben?

Sokan betöltötték már a nyugdíjkorhatárt, de még nem igényelték nyugdíjukat. Év végéhez közeledve felmerülhet a kérdés, hogy igénybe vegyék-e a nyugellátást még ebben az évben?

Nyugdíjemelés 2024: íme, minden részlet
2023. december 5.

Nyugdíjemelés 2024: íme, minden részlet

Januártól 6 százalékkal nőnek a nyugdíjak, egészen pontosan a társadalombiztosítási nyugellátások és az azzal egy tekintet alá eső ellátások. Elmondunk minden részletet.

2023. november 30.

A pedagógusok nyugdíjba vonulása 2024-ben

A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény tartalmazza a pedagógusok nyugdíjba vonulási lehetőségeivel kapcsolatos szabályokat is. Részletesen ismertetjük és elemezzük őket.