TB-Nyugdíj

2012. szeptember 26.

Jön a segélyezési plafon

A kormány segélyezési plafont vezet be a havonta kifizethető szociális támogatásoknál, jelenleg előkészítik az ehhez szükséges a jogszabályokat, a számításokat a Nemzetgazdasági Minisztérium végzi – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A segélyplafon bevezetésének célja, hogy segélyből ne lehessen magasabb jövedelemre szert tenni, mint munkából.

2012. szeptember 25.

A hét tb-kérdése: jövedelemigazolás

Egy társadalombiztosítási kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató a dolgozójának havonta többször fizet ki nem rendszeres jövedelmet. A dolgozó munkaviszonyának megszűnésekor mindig ki kell állítani a jövedelemigazolás mellékletét képező pótlapot? Mi a teendője a foglalkoztatónak, ha a biztosított az újabb joviszonyában nem adja le a jövedelemigazolást a foglalkoztatójának?

2012. szeptember 21.

A hét tb-kérdése: rokkantsági járadék

Fogyatékossággal küzdő gyermekem szeptember 30-án betölti tizennyolcadik életévét, egészségi állapota azonban sajnos nem fog javulni. Középiskolai tanulmányait be tudja majd fejezni, továbbtanulása még kérdéses, dolgozni, állapotának megfelelő munkát találni azonban feltehetően nem, vagy rövid időn belül nem fog találni. Milyen társadalombiztosítási ellátásra jogosult?

2012. szeptember 19.

Ügyvezetés és járulékfizetés II.

Ügyvezetés személyes közreműködéssel, megbízási szerződéssel, vagy mindezek nélkül. Melyik eset miként értelmezhető a társadalombiztosítás szempontjából? Folytatjuk cikksorozatunkat.

2012. szeptember 18.

Tovább egyszerűsödik a tb-ügyintézés

Már egyszerűsödött a terhességi-gyermekágyi segély és a gyed igénylése, áprilistól pedig gyorsabban bírálják el a gyermeknevelési támogatás folyósítását. Februártól az eddigi három helyett egy hatóság végzi a csökkent munkaképesség és egészségkárosodás megállapítását, illetve biztosítási jogviszony megszűnésekor a jövedelemigazolás kiadása szeptembertől a munkáltató feladata – közölte a közigazgatási tárca Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

2012. szeptember 17.

Segítheti a nyugdíjazást a munkaadó

Noha a jogszabály nem ró konkrét kötelezettséget a munkaadóra munkavállalója nyugdíjigénye miatt, segítő közreműködése nélkül a nyugdíjba vonulás jelentősen megnehezülhet. Jó tanácsokat adunk nyugdíjba készülő vállalkozóknak is.

2012. szeptember 12.

Munkaidőszámlát javasolnak a vasasok

Német típusú „munkaidőszámla” bevezetését javasolják a nyugat-dunántúli vasasok – mondta el Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség regionális ügyvivője szerdán. A számlán nyilvántartott összeg a nyugdíjellátásba is átvihető lenne.

2012. szeptember 11.

A hét tb-kérdése: rehabilitációs járadék és munkaviszony

Milyen járulékot kell levonni attól a rehabilitációs járadékban részesülő személytől, aki 2012. február 1-jétől heti 40 órás munkaviszonyt létesített? Mint munkaviszonyban álló személy jogosult-e egészségbiztosítás pénzbeli ellátására?

2012. szeptember 11.

Ügyvezetés és járulékfizetés

A cikksorozatunkat folytatva, most az egyéni vállalkozással is rendelkező, illetve munkaviszonyban lévő ügyvezetők társadalombiztosításával kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be. Előbbiek esetében 2012. január 1-től ez az ügyvezető már nemcsak egyéni vállalkozóként biztosított, hanem ügyvezetőként is társas vállalkozónak minősül.

2012. szeptember 6.

Táppénzszerű lett a rokkantellátás

A rokkantsági és rehabilitációs juttatások új szabályai táppénzszerűvé teszik a rokkantsági és a rehabilitációs ellátást, bár van olyan nézet is, amely az európai Unió nyugdíjrendszerében megtalálható úgynevezett „A” típusú rokkantsági nyugdíjjal tekinti azonosnak ezt az ellátócsomagot. Cikkünkből kiderül, ki jogosult 2012-ben ellátásra és hogyan tudja igényelni azt.

2012. szeptember 3.

850 milliárdba kerültek a magánpénztárak

Bukott kísérletnek nevezi a hárompilléres nyugdíjrendszert az átalakításáról készített kormányzati jelentés: a működési költségekre fordított összegek és az elmaradt hozam nagyságrendileg 850 milliárd forintot tesznek ki, amiből több mint 400 kilométer autópályát lehetett volna építeni.

2012. szeptember 1.

Miért éri meg megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazni?

A rehabilitációs kártya érdemi adókedvezményt biztosít a foglalkoztatónak, és a rehabilitációs hozzájárulás viszonylag komoly összegétől is megszabadulhat, ha megváltozott munkaképességűeket alkalmaz. Cikkünkből mindent megtudhat a rehabilitációs kártyáról és a rehabilitációs hozzájárulásról.

2012. augusztus 30.

Társas vállalkozók járulékfizetése

A társas vállalkozókkal összefüggő társadalombiztosítási kötelezettségek 2012-től megváltoztak. Sokakat érintő, újabb és újabb problémákat felvető témáról van szó, ezért nem árt tisztában lenni a hatályos társadalombiztosítási szabályokkal, járulékfizetési kötelezettséggel. Kitérünk a többes jogviszonyra és a kiegészítő tevékenységre is.

2012. augusztus 29.

Az ügyvezetők társadalombiztosításának esetei

Cikksorozatunk folytatásaként most az ügyvezetők társadalombiztosításának egyes eseteit vizsgáljuk meg három példával illusztrálva. A következő részekben további eseteket vizsgálunk.

2012. augusztus 28.

Egyszerűbb a jövedelemigazolás az egészségbiztosításhoz

Az új szabályok szerint a 2012. szeptember 1-jétől elhelyezkedők biztosítási jogviszony létesítésekor kötelesek átadni az új munkáltatójuknak azt a jövedelemigazolást, amelyet az előző foglalkoztatójuktól kaptak, vagy maguknak kell azt eljuttatniuk az illetékes hatóságnak.

2012. augusztus 28.

Érdemes megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmazni

A megromlott egészségi állapot szerencsés esetben nem jelenti azt, hogy az érintett személy teljes mértékben passzivitásra ítéltetik, visszavonulni kényszerül a munkaerőpiacról. Ha megmaradó egészségi állapota engedi, továbbra is tud munkát végezni. Elhelyezkedését, alkalmazását több foglalkoztatói kedvezmény is támogatja.

2012. augusztus 27.

Melyik minimálbér után fizet járulékot az ügyvezető?

Mióta a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) átértelmezte a minimálbér fogalmát, rengeteg munkával találja szembe magát a könyvelő, amikor azt keresi, hogy egy adott tevékenységhez milyen szintű végzettség szükséges. Ráadásul nem a magánszemélynek a meglévő végzettsége az irányadó, hanem a tevékenységhez előírt képzettség, ami gyakran nem egyértelmű a FEOR-ban. Ehhez jött még hozzá idén az ügyvezetők minimum járulékkötelezettsége, melynek alapja a minimálbér. De melyik?

2012. augusztus 22.

Az ügyvezetők után is fizetni kell a járulékot

Egy 2012. január 1-i törvénymódosítás értelmében a korlátolt felelősségű társaságok ügyvezetője is társas vállalkozónak tekintendő, azaz társas vállalkozóként biztosított, így járulékköteles. Korábban az ügyvezetői feladatok ellátása nem volt olyan biztosítási jogviszonyba tartozó tevékenység, amelyhez járulékfizetési kötelezettség tartozott.

2012. augusztus 17.

Rokkantsági nyugdíj és önkéntes pénztári nyugdíj

Az igénylés időpontjától függetlenül jogosultak az önkéntes pénztári nyugdíjszolgáltatásra azok, akiknek tavaly év végéig rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátást állapítottak meg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.