A bankszövetség elutasítja a különbségtételt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Bankszövetség elnökségének véleménye szerint sürgető feladat a magyar adórendszer egészének újragondolása.

A szövetség támogatja a megtakarítások lekötési idejének hosszabbítására vonatkozó javaslatot, illetve ennek ösztönzését adókedvezményekkel, elutasítanak azonban minden olyan megoldást, amely különbséget tesz banki és nem banki megtakarítás között – áll a szövetség közleményében.

Úgy vélik, hogy a hosszú távú célokhoz illeszkedő részletintézkedések megtétele önmagában még akkor is helyes, ha az átfogó adóreformot célzó koncepció még nem alakult ki. Ebből következően a szövetség támogatja a Budapesti Értéktőzsde, a Befektetési Szolgáltatók Szövetsége és a BAMOSZ ötpontos javaslatcsomagjának két fő célját, a pénzügyi eszközökben megjelenő megtakarítások lekötési idejének hosszabbítását, valamint a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítését.

Kifejtik: a bankszövetség szerint helyes, ha a megtakarítások lekötési idejének hosszabbítását az állam adókedvezménnyel ösztönzi abban az esetben, ha az adókedvezmény (kamatadó, árfolyamnyereség adómentesség) kivétel nélkül minden 3 évnél hosszabb lejáratú pénzügyi megtakarításra vonatkozik.

Ellenzik azonban az olyan megoldásokat, amelyek a banki és nem banki megtakarítások között különbséget tesznek. Egy ilyen lépés – állami adóbevétel-kiesés árán – csak a megtakarítások összetételének változását képes előidézni, s valójában semmilyen makrogazdasági előnnyel nem jár – hangsúlyozza a bankszövetség.

Azt szorgalmazzák: ha a három évnél tovább a befektetési számlán lévő megtakarítások hozamai mentesülnek az árfolyamnyereség és a kamatadó megfizetése alól, akkor ez legyen érvényes a bankoknál vezethető megtakarítási számlán legalább 3 évig tartott betétekre is. A versenysemlegesség biztosításához fontosnak tartják, hogy a Hosszú Távú Befektetési számlán minden értékpapírszámla-képes termék (állampapír, vállalati kötvény, jelzáloglevél,) is elhelyezhető legyen.

Célszerűnek tartja a bankszövetség, ha az állam ösztönzi a hosszabb idejű háztartási megtakarításokat a lakáseladásból származó megtakarítások újra befektetésekor. Úgy gondolják, hogy az a kormányzati javaslat, ami szerint a jelenlegi 10 év helyett már 5 év után az eladó mentesül az adózás alól, megoldja a problémát.

A közlemény szerint az elnökség egyetért azzal a javaslattal, hogy a befektetési jegyek esetében (tőzsdei és tőzsdén kívül forgalmazott jegyeknél egyaránt) csak a nettó nyereség kerüljön adóztatásra, hasonlóan a részvényekhez. Támogatják azt is, hogy egyes vagyonelemeket általában véve a tőzsdén keresztül privatizáljon az állam, hozzáteszik, hogy ez nem jelentheti más privatizációs technika teljes kizárását.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Megújult nemzeti importrendszer segíti a vámeljárásokat decembertől

A harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését december 1-től megújult, modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti, megfelelve ezzel uniós vámjogi elvárásoknak – közölte pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).