Adóemelésből nyugdíjemelés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adóemeléssel beszedhető a szükséges költségvetési többlet – érvelnek a romániai alsóházi honatyák, mert eldöntötték: emelik a nyugdíjakat.

A képviselőház Romániában a nyári szünet előtt döntést hozott arról, hogy a jövőben a magasabb nyugdíjak érdekében több adót szednek majd, illetve magasabb összeget kaphatnak az özvegyi alapon nyugdíjasok és a volt termelőszövetkezeti tagok. (Szomszédainknál pontozásos rendszerben fejezik ki az országos átlagbérhez igazított nyugdíjarányt, a képviselők döntése értelmében az átlagbér 37,5 százalékát teszi ki a nyugdíjpont értéke, de év múlva már eléri a 45 százalékot.) Az Erdélyben megjelenő Új magyar szóban arra emlékeztetnek, hogy a kormányfő megelőzőleg a többletkiadások fedezhetetlenségére hivatkozott, s hasonlóan érvelt az akadémiai társaság is. Az alsóházi honatyák ellenérve viszont az, hogy adóemeléssel, illetve többféle adóval beszedhető a szükséges költségvetési többlet. Azt az utat is járhatónak látják, hogy megszűntetik a társadalombiztosítási járulék plafonját, mindenki annyi után fizet, amennyit megkeres. Eleddig az átlagbér ötszöröse fölötti összeg után már nem vontak járulékot Romániában.

Másik törvényhely, de kapcsolódik: az özvegyi juttatások is magasabbak lesznek. A módosítás értelmében mostantól nem az elhalt házastárs nyugdíjának 25 százalékát kapja a túlélő házastárs, hanem egy fix összeget. A városi viszonylatban alacsony, 356 lejnél kisebb nyugdíjak esetében ez az összeg 90 lej – számol be a döntésről az Új magyar szó. A lapban azt is közlik, hogy a termelőszövetkezeti nyugdíjból élők helyzetén is igyekeztek segíteni azzal, hogy 50 százalékkal megemelik a havi járandóságukat.

Forrás: PiacProfit


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.