Dönt az adótörvényekről az Országgyűlés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adó- és a nyugdíjtörvény módosításáról dönt hétfőn az Országgyűlés.

Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint az általános forgalmi adó (áfa) felső kulcsa 20 százalékról 25 százalékra emelkedik július 1-jétől. Bevezetnek egy középső kedvezményes, 18 százalékos kulcsot is, amely a tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárukra, illetve a távhőszolgáltatásra lesz érvényes, de az utóbbi esetében csak augusztus 1-jétől vezetik be. A gyógyszerekre, könyvekre, napilapokra vonatkozó 5 százalékos, kedvezményes kulcs megmarad.

A személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatára – a 18 és 36 százalékos adókulcs megmaradása mellett – a korábbi elképzeléseknek megfelelően január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik. A munkáltatói járulék a korábbi terveknek megfelelően július 1-jétől a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal, 32-ről 27 százalékra csökken.

Határoznak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabály módosításáról is, miszerint július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj, ennek második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják.

A módosító csomag szerint a 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be, változnak a nyugdíjindexálás, vagyis az évenkénti nyugdíjemelés szabályai is. Az előterjesztés szerint az 1952 után születettek esetében évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár, a jelenlegi 62-ről 65 évre.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.