Használjuk az Ügyfélkaput, lépésről-lépésre! – 3. rész


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mintegy négymillió felhasználó többsége a tapasztalatok szerint nem használja ki az Ügyfélkapu alapfunkcióit sem, pedig azok igazán hasznos lehetőségeket kínálnak. Sorozatunk harmadik részében is azok közül a funkciók közül mutatunk be néhányat – lépésről-lépésre, kattintásról-kattintásra – amelyeket igazán hasznosnak találunk.

Értesítési tárhely

Az értesítési tárhely a Hiteles Elektronikus Postafiókunk, amelybe azonosítást követően (felhasználónév, jelszó) tudunk belépni. Ide érkeznek levelek az önkormányzattól, NAV-tól, egyéb közigazgatási szervtől, hatóságtól, vagy akár végrehajtótól. Magánszemélyként, vállalkozóként és cég képviselőjeként egyaránt fontos, hogy időnként ránézzünk a tárhelyünkre éppúgy, ahogy a postaládánkba benézzünk, hogy kaptunk e levelet.

Használat menete:

 1. www.magyarorszag.hu -> „Tárhely
 2. „Ügyfélkapu” -> felhasználónév, jelszó beírása -> „Belépés” ->
 3. megjelenik a levelező felület, ahol láthatjuk az adott leveleket -> rákattintunk a levélre a „Dokumentumtípus-, leírás” oszlopban -> a felugró kis ablakban kiválasztjuk a „Letöltés” gombot -> „megnyitás” gombbal megnyitjuk. Szintén a felugró ablakban lehetőség van le is menteni, amit fontosabb dokumentumok esetén mindenképp érdemes, mert a tárhelyen csak 30 napig láthatók a levelek, utána törlődnek.

Fontos, hogy akinek cége is van, az tudja, hogy a levelező lista, amit először belépve lát, a saját, privát levelezése. Ahhoz, hogy a cégének a levelező rendszerét lássa („Cégkapu”-s fiók), a következőket kell tennie:

 • a felületen balra fent, a neve alatt talál egy „értesítési tárhely” nevű feliratot,
 • ha az „értesítési tárhely”-től jobbra található nyilacskát megnyomja, megjelenik azoknak a cégeknek az adószáma, amelyeknél cégkapus hozzáféréssel is rendelkezik,
 • ha az adott adószámra kattint, akkor egy újabb levelező lista jelenik meg, ami kizárólag az adott cég (adózó) levelezését tartalmazza.

Adófolyószámla

Magánszemélyeknek, vállalkozóknak, gazdasági társaságok, cégek képviselőinek egyaránt fontos az adófolyószámlát bizonyos időközönként letölteni, ugyanis sok információ található benne az adófizetésről. Ellenőrizni tudjuk az előírt adó-, illetékfizetési kötelezettségeinket éppúgy, mint a befizetéseinket. Ez segít saját nyilvántartásunk követésében, hisz a folyószámla kivonat a befizetések és a már beadott adóbevallások alapján készül.

Tételes adószámla-kivonat letöltés menete:

 1. www.magyarorszag.hu -> eBEV szolgáltatások
 2. „Használom a szolgáltatást” -> felhasználónév, jelszó beírása -> „Belépés” ->
 3. felső vékony sávból válasszuk ki: „Szolgáltatások” -> „Adószámla és pótlékadatok” -> „Adószámla” ->
 4. „Új lekérdezés” ->
 5. „Adózó”-nál kiválasztjuk saját magunkat, vagy az általunk képviselt adózót (dátumot csak akkor kell átállítani, ha korábbi évek folyószámláját szeretnénk lekérni, az aktuális egyenleg lekérdezésénél maradjon az aznap) -> „Lekérdezés indítása” ->
 6. várakozzunk, míg felvillan a kék színű „Elkészült eredmények!” felirat jobb oldalon, közép tájt, majd erre nyomjunk rá ->
 7. az alatta levő sávban pirossá válik az addig szürke színű „pdf” ikon. Ha erre rányomunk, letöltjük és megnyitjuk az adófolyószámlát.

Adószámla-kivonat általános értelmezése:

A folyószámlán a különböző adónemek külön kis táblázatokban látszódnak. A táblázatok:

 • bal oldala, a „Kötelezettség oldal” mutatja a fizetési kötelezettséget a bevallások, előleg előírások alapján. (a „+” jel az előírásokat jelenti, a „-„ a kötelezettség csökkenést.)
 • jobb oldala, a „Pénzforgalmi oldal” a befizetéseket, egyéb pénzmozgásokat (pl inkasszó, átvezetés). A befizetett összegek elé „-„ jel kerül, amik pedig kiutalásra, átvezetésre kerültek „+” jel.

Az adószámla-kivonat alján értelmezésként felsorolják a kivonaton látható számok jelentését, „Pénzforgalmi tétel típusának megnevezése” címen. (01-befizetés, 02-kiutalás, stb.)

Minden adónem táblázatának jobb felső sarkában található az adott adónem bankszámla száma, tehát ha adónem tartozás van, akkor az összeget arra az adott számlaszámra kell utalni.

Ha azt látjuk, hogy az egyik adónemen túlfizetés van, lehetőség van átvezetni másik adónem számlaszámára. Ehhez a NAV Általános Nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) telepítése és az átvezetési kiutalási kérelem kitöltése szükséges, ezért az átvezetés megtételére inkább a könyvelőnk segítségét kérjük.

Fontos, hogy előlegfizetés esetén (pl. szja) túlfizetés látható, mivel évente egyszer történik meg a bevallás, utólag. Tehát a kis táblázat bal oldalára csak egyszer egy évben kerül adat, de a jobb oldalára kerülnek a befizetések, amik túlfizetést mutatnak. Ezek valószínűleg nem valós túlfizetések. Ha ilyennel találkozunk, akkor keressük fel a könyvelőnket, aki megnézi, hogy valóban valós túlfizetés van-e vagy valami bevallás-befizetés időbeli elcsúszása miatt látszik többletnek. Akkor is a könyvelőhöz forduljunk, ha olyat látunk, ami az általános értelmezésen túlmutat.

Cégekkel kapcsolatos általános információk lekérése

Nem szükséges ügyfélkapu hozzáférés, de hasznos információ a Cégekre vonatkozó, tájékoztató jellegű információk lekérdezhetősége, az Országos Cégnyilvántartási és Céginformációs Rendszerből.

Beküldött dokumentumok lekérdezése

Ezzel a funkcióval korábban – esetleg más által – beküldött nyomtatványok, bevallások letölthetők egészen akár a vállalkozás kezdetétől. Telepített ÁNYK program nélkül a beküldött bevallást nem tudjuk megnyitni, tehát ha nincs telepítve a számítógépünkre, akkor csak annyit fogunk látni, hogy mikor, milyen bevallások, dokumentumok lettek beküldve, de megnézni nem lesz rá lehetőségünk.

Lekérdezés menete:

 1. www.magyarorszag.hu -> eBEV szolgáltatások
 2. „Használom a szolgáltatást” -> felhasználónév, jelszó beírása -> „Belépés” ->
 3. felső vékony sávból válasszuk ki: „Szolgáltatások” -> „Bevallás (dokumentum) lekérdezés” -> „Beküldött dokumentumok” ->
 4. „Új lekérdezés” ->
 5. „Adózó”-nál kiválasztjuk saját magunkat, vagy az általunk képviselt adózót -> „Bejelentés időpontja (-tól)” rubrikába a lekérdezés kezdeti dátuma, a „Bejelentés időpontja (-ig)” rovatba pedig az időszak vége kerüljön. A kettő közt legfeljebb 1 év lehet, tehát adatokat egy lekérdezés alkalmával csak egy évre lehet lekérni (közvetlen egymás után több lekérdezést is elindíthatunk) -> „Lekérdezés indítása” ->
 6. várakozzunk, míg felvillan a kék színű „Elkészült eredmények!” felirat jobb oldalon, közép tájt, majd erre nyomjunk rá ->
 7. lejjebb görgetve megjelennek a beküldött dokumentumok. Az itt láthatók közül a típus, az időszak és a benyújtás dátuma a fontosabb információ.
 8. A kiválasztott nyomtatvány sor jobb szélén lévő kis négyzetet bepipáljuk (egyszerre akár többet is) -> bal oldalt legalsó sorban „Állomány lekérése” ->
 9. várakozzunk, míg felvillan a kék színű „Elkészült eredmények!” felirat jobb oldalon, közép tájt, majd erre nyomjunk rá ->
 10. az addig szürke négyzetben lévő nyíl zöldre vált -> ha erre kattintunk, megnyithatjuk a nyomtatványt. (ÁNYK program szükséges hozzá)

Biztosítotti adatok lekérdezése – foglalkoztató részére

A biztosítotthoz hasonlóan lehetősége van a foglalkoztatónak is lekérdeznie a céggel kapcsolatos biztosítotti bejelentéseket, ezáltal ellenőrizhető, hogy mely biztosítottnak van a cégben élő jogviszonya, ki lett e jelentve akit ki kellett volna, stb.

 1. www.magyarorszag.hu -> eBEV szolgáltatások
 2. „Használom a szolgáltatást” -> felhasználónév, jelszó beírása -> „Belépés” ->
 3. felső vékony sávból válasszuk ki: „Szolgáltatások” -> „Biztosítotti bejelentések lekérdezése” -> „Biztosítotti adatok foglalkoztató részére” ->
 4. „Új lekérdezés” ->
 5. „Adózó neve”-nél a foglalkoztató nevét válasszuk -> „Bejelentés időpontja (-tól)”-n módosíthatunk, de 2007.01.01. a legkorábbi dátum, amikortól megtekinthetők az adatok -> „Bejelentés időpontja (-ig)” rovatba a kezdetnél későbbi dátum kerüljön, de ebben az esetben a leghosszabb időintervallum, amire egyszerre lekérhetünk adatokat, 1 év (közvetlen egymás után több lekérdezést is elindíthatunk) -> „Lekérdezés indítása” ->
 6. várakozzunk, míg felvillan a kék színű „Elkészült eredmények!” felirat jobb oldalon, közép tájt, majd erre nyomjunk rá ->
 7. az alatta levő sávban zöld lesz az addig szürke színű „excel” ikon, ha erre rákattintunk, megnyitjuk a biztosítotti adatokat tartalmazó táblázatot.

Értelmezése, foglalkoztató részére a fontosabb adatok:

 • Biztosított magánszemély neve
 • Feldolgozottsági státusz: a „Feldolgozott” rendben van, viszont a „Hibás” illetve a „31” kóddal jelölt státusz esetén érdemes az adóhatósággal konzultálni, hogy mi lehet a probléma, amennyiben nem olvastuk a hibaüzenetet, ami a tárhelyre érkezett – mert kellett érkeznie;
 • jogviszony kezdete: munkaviszony (egyéb biztosítási jogviszony) kezdő napja;
 • jogviszony vége: munkaviszony (egyéb biztosítási jogviszony) utolsó napja;
 • jogviszony kód: pl. munkaviszony: 1101, megbízási jogviszony: 1202;
 • heti munkaóra
 • szünetelés kezdete és vége

Kapcsolódó cikkek

2019. szeptember 12.

Használjuk az Ügyfélkaput, lépésről-lépésre! – 1. rész

A mintegy négymillió felhasználó többsége a tapasztalatok szerint nem használja ki az Ügyfélkapu alapfunkcióit sem, pedig azok igazán hasznos lehetőségeket kínálnak. Sorozatunkban most azok közül a funkciók közül mutatunk be néhányat – lépésről-lépésre, kattintásról-kattintásra – amelyeket igazán hasznosnak találunk.
2019. szeptember 19.

Használjuk az Ügyfélkaput, lépésről-lépésre! – 2. rész

A mintegy négymillió felhasználó többsége a tapasztalatok szerint nem használja ki az Ügyfélkapu alapfunkcióit sem, pedig azok igazán hasznos lehetőségeket kínálnak. Sorozatunk második részében is azok közül a funkciók közül mutatunk be néhányat – lépésről-lépésre, kattintásról-kattintásra – amelyeket igazán hasznosnak találunk.