Iparűzési adó felezése: akadnak, akiktől a fővárosi önkormányzat nem várja el a nyilatkozatot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár csak azoknak a kisvállalkozásoknak csökken egy százalékra az iparűzési adója 2021-ben, amelyek február 25-éig erről hivatalosan is nyilatkoznak, a fővárosi önkormányzat már automatikusan felére mérsékelte az eddig évente 50 ezer forintot (tételes iparűzési adót) fizető katások adóját – írja az azenpenzem.hu.

A főváros álláspontja az, hogy a tételes iparűzési adót fizető katás vállalkozásoknak nem kell nyilatkozniuk, az adó csökkentését a rendelet alapján hivatalból megteszik – olvasható az azenpenzem.hu cikkében.  Azt is hozzátették, hogy a Pénzügyminisztériumnak is ez az álláspontja, még ha ez nem is egyezik a NAV-éval. A normál iparűzési adót fizető katás vállalkozásoknak ugyanakkor nyilatkozniuk kell.

Bagdi Lajos, a Niveus Consuting Group adótanácsadási üzletágának partnere az újság kérdésére  viszont úgy fogalmazott: most úgy tűnik, mindenkinek nyilatkoznia kell február 25-ig, nem látják a jogszabályi alapját az automatikus eltörlésnek.

Ezt a a 21NYHIPA jelű nyilatkozattal tehető meg.


Kapcsolódó cikkek

2020. július 7.

A K+F hatása az iparűzési adóra

A kutatás-fejlesztést pályázati támogatások mellett számos adónem vonatkozásában is támogatja az állam, ezzel is ösztönözve azt a tudományos, fejlesztő tevékenységet, ami a gazdasági szereplők fejlődését segíti.