Itt az APEH-szigor eredménye: 6080 milliárd forint kilenc hónap alatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az idén az első kilenc hónapban közel 6.080 milliárd forint bevételt eredményezett az államháztartásnak.

Ez jelentős emelkedés ahhoz képest, hogy tavaly az első háromnegyed évben az APEH által kezelt bevételek mintegy 4.960 milliárd forintra rúgtak – mondta Szikora János, az APEH elnöke csütörtökön Budapesten a PricewaterhouseCoopers (PwC) adókonferenciáján.

Az elnök az idei új feladatokról elmondta: az APEH-nek idén mintegy 12 millió 800 ezer elektronikus bevallást kell kezelnie, ezeknek fele a járulékokhoz kapcsolódik. Összesen 1 millió 158 ezer adatlapon mintegy 4,5 millió foglalkoztatási jogviszonyra vonatkozó bejelentés érkezik az APEH-hez, az elektronikus bevallások terén a regisztrált adózók száma mintegy 1 millió 1 ezer.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke aláhúzta: Magyarország ˝fejlődési gödörben˝ van, idén várhatóan 1,7 százalékos lesz az országban a gazdasági bővülés, az éves átlagos infláció pedig 7,9 százalékra valószínűsíthető. A gazdasági növekedés idei alacsony mértékére nem kis részben hatott a nyári aszály, aminek következtében a magyar mezőgazdaság teljesítménye 0,5 százalékkal csökkentette a bruttó hazai termék nagyságát, a közszolgáltatások visszafogása pedig további 1 százalékkal mérsékli a magyarországi GDP-t.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.