Itt vannak a jövő évi adómódosítások: nagy adócsökkentés jön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékpontos csökkenése és a 1,5 százalékpont szakképzési hozzájárulás megszűnése mellett a kisvállalati adó kulcsa is csökken, s fennmarad a hipa kedvezménye is.

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2022. január 1-jétől 13 százalék lesz a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás egyidejű megszüntetése mellett. A munkáltatói tehercsökkenés így összesen 4 százalékpontos (a szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékponttal csökken és a 1,5 százalékpont szakképzési hozzájárulás megszűnik) – tűnik ki a kedd éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, Varga Mihály pénzügyminiszter által előadóként jegyzett törvényjavaslatból.

A szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző gazdálkodók a szociális hozzájárulási adóból a már elfogadott szabályok szerint kedvezményt érvényesíthetnének. Ugyancsak a vállalkozások terheinek csökkentését szolgálja a
kisvállalati adó egy százalékpontos csökkentése és a helyi iparűzési adó mértékének egy százalékban történő maximálása 2022-re vonatozóan a kis-és közepes méretű vállalkozások számára – írja a javaslat indoklása.

A gyermeket nevelő családok támogatását szolgálja a fiatalok Start-számlájára történő befizetések utáni állami támogatás összegének megduplázása. Ez az összeg a bevezetés éve – 2006 – óta nem növekedett. Így a 100 százalékos emeléssel az állam értékállóbb összeggel támogathatja a fiatalokat. Emellett a magasabb támogatás a jelenlegi évi 60 ezer forint megtakarítás helyett már évi 120 ezer forint megtakarításra ösztönözheti a családokat – olvasható az indoklásban.

A javaslatból kiderül az is, hogy a kisadózók TB ellátási alapja 102 ezer forintról 108 ezer forintra nő, és a kisvállalati adó kulcsa 10 százalékra csökken.


Kapcsolódó cikkek

2021. május 12.

Adócsökkentéseket és adóegyszerűsítéseket jelentett be Varga Mihály

Mérséklődik a szocho adó, amelybe beépül a szakképzési hozzájárulás, könnyebb és olcsóbb lesz az általányadózás, kockázati tőkealap-kezelőknek és tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük, az energiaellátók is könnyítést kapnak, míg a kriptodevizákból származó jövedelmeket adóját felezik.
2021. május 11.

10 dolog, amire érdemes figyelni a KIVA kapcsán

A NAV napokban tett bejelentése alapján a KIVÁ-s adózók 2021 májusától az adóhatóság kiemelt figyelmével számolhatnak. A NAV mindenekelőtt a kedvezmények, az elhatárolt veszteség és a beruházások elszámolását fogja vizsgálni. Az adóellenőrzések előtt a KIVA alanyoknak érdemes átvilágítani ezeket a pontokat.