NAV-figyelő. 10. hét: ezt kell tenniük az automata-üzemeltetőknek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV részletesen elmagyarázza, mit kell tenniük az élelmiszer-automaták üzemeltetőinek. Ezem túl frissültek a feketelisták és tovább kattog az adótraffipax.

1. NAV-közlemény jelent meg az élelmiszer-automaták üzemeltetőinek teendőiről

Tavaly július 1. óta a kezelőszemélyzet nélküli élelmiszer-automatákat automata felügyeleti egységgel (AFE) kell ellátni. Az AFE-ben tárolt adatokról az üzemeltetőnek rendszeresen adatot kell szolgáltatnia a NAV részére.

Az automata üzemeltetőjének a jogszabályban meghatározott adattartalommal kell regisztrálnia a NAV-nál az értékesítés megkezdését, megszüntetését, az üzemeltetés szüneteltetésének megkezdését és befejezését, az értékesítés az üzemeltető érdekkörén kívüli okból bekövetkezett megszűnését, valamint az automata külön jogszabályban meghatározott adattartalmában bekövetkezett bármely változást. Erre a célra az AUTOMATA elnevezésű adatlap szolgál.

Az online adatszolgáltatás teljesítésére kötelezett üzemeltetőnek felügyeleti szolgáltatóval kell szerződnie, aki az adatok rögzítését és NAV-hoz történő beküldésének technikai lebonyolítását végzi az AFE beszerelésével és folyamatos működtetésével.

Az üzemeltetőnek, miután az automata regisztrációját elvégezte, valamint megkötötte a felügyeleti szolgáltatói szerződést, üzembe helyezési kódot kell igényelnie a NAV-tól, hogy a felügyeleti szolgáltató üzembe tudja helyezni az automatába épített AFE-t. Erre a célra az AFEKOD adatlap szolgál.

2. Sok kicsi sokra megy, éljünk az 1+1 % felajánlás lehetőségével

Néhány perc alatt megtehető és a felajánlás a támogatott szervezetnek óriási segítséget jelent, bármekkora összegű legyen is az.

A rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, papíralapon vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz május 20-áig, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „18EGYSZA” lapon. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet.

A korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. Ebben az esetben legkésőbb 2019. május 10-éig lezárt borítékban – a boríték ragasztott felületén a munkavállaló által saját kezűleg aláríva – kell átadni a munkahelyen a nyilatkozatot.

3. Az Európai Unió által elrendelt korlátozó intézkedések listája Szíriával és a Belarusz Köztársasággal bővült a 10. héten.

4. ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések

A Biztonsági Tanács szankciókat rendelt el az Al-Kaida szervezet, illetve a vele kapcsolatba hozható személyek ellen, továbbá a Közép-afrikai Köztársaság esetében döntött szankciós intézkedések bevezetéséről.

5. BREXIT-információk

6. Nemzetközi Adó- és Vámkonferencia lesz Debrecenben 2019. március 21-22-én

A konferencia rendezője a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége. A konferencia vám és jövedéki aktualitásokról szóló előadással kezdődik, majd ezt követően megismerhetik a résztvevők azokat az adóváltozásokat, melyek a jogkövető vállalkozásokat támogatják.

Az EKAER és a Végrehajtási szakterület aktualitásai mellett tájékoztatást adnak az utólagos ellenőrzésről, valamint az adó- és vámigazgatás informatikai jövőképéről is.

A VÁM szekcióülésen szó lesz a vámjogi képviselők termékimporthoz kapcsolódó adómentes számlázásáról, valamint a japán-EU származási szabályokról is. Tájékoztatást nyújtanak továbbá a BREXIT várható vámszakterületi hatásairól, illetve az AEO engedélyesek kockázatairól és annak kezelési javaslatairól is.

A JÖVEDÉKI szekcióülésen résztvevők megismerhetik többek között, hogy a BREXIT várhatóan milyen hatással lesz a jövedéki szakterületre és hogyan lehet kezelni a jövedéki veszteségnormákat.

A konferencia részletes szakmai programja, a felhívás és a jelentkezési lap letölthető a Szövetség honlapjáról.

7. Feketelisták

8. Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

9. ADÓtraffipax

„Itt a tavasz, irány a kert!”-vallják a NAV revizorai is, hiszen a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkatársai 2019. március 12. és 14. között facsemeteárusoknál és kertészeteknél, az Észak-budapesti Igazgatóság munkatársai 2019. március 11. és 31. között szintén kertészeteknél, díszfaiskoláknál, dísznövény értékesítőknél és kertészeti termékeket árusító webáruházaknál végeznek ellenőrzéseket, továbbá ellenőrök érkezésére számíthatnak a kertészetek és mezőgazdasági boltok Nógrád megyében is.

Csongrád megyében a 11. héten a számítógép- és szoftver-kiskereskedőket, valamint a telekommunikációs termékek értékesítőit keresheti fel a NAV ellenőre.

A NAV Komárom-Esztergom megyei munkatársai 2019. március 11. és 14. között fokozottan az épületgépészeti üzleteket és építőanyag-kereskedőket ellenőrzik majd.

Az operatív ellenőrzések további témáit, pontos helyszíneit és azok részleteit a NAV honlapján találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 4.

NAV-figyelő, 9. hét: megjelent a NAV ellenőrzési terve

Ontotta az információkat az adóhatóság az elmúlt héten, a legfontosabb mind közül talán a NAV idei ellenőrzési terve volt, de sok más hasznos és jelentős hírt, figyelmeztetést is közölt a NAV.