NAV-figyelő, 7. hét: ezt kell tenni, ha fizetési értesítőt kapott


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV részletesen elmagyarázza, mi a teendő, ha lejárt tartozása vagy túlfizetése van. Ismét kattog az adótraffipax: ezúttal a minimálbér- és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályok betartását ellenőrzik.

1. Az ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adóváltozások rövid összefoglalóját jelentette meg a NAV honlapján

Az összefoglaló a 10. számú „Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai” információs füzetben megtalálható főbb újdonságokat ismerteti, ahogyan azt mi is megtettük a az 5. heti NAV-figyelőben.

2. Tájékoztatás jelent meg az adóhatóság fizetési értesítéséről és az ügyfelek lehetőségeiről

Az ügyfélkapuval rendelkező adózók részére kizárólag elektronikusan, az azzal nem rendelkező adózóknak postai úton küldi a NAV a fizetési értesítést.

Amennyiben a fizetési értesítő szerint lejárt esedékességű, végrehajtható tartozása van:

  • Ha adózó szerint a rendelkezésre álló határidőben az elmaradásai nem rendezhetőek, fizetési kedvezményre (részletfizetés, fizetési halasztás, mérséklés) irányuló kérelmet terjeszthet elő elektronikus úton.

  • Amennyiben az adózó elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett, fizetési kedvezményre irányuló kérelmét hagyományos postai úton is megküldheti vagy személyesen leadhatja a NAV bármely ügyfélszolgálatán. Ez esetben a NAV az általa közzétett adatlapok használatát javasolja.

  • Amennyiben adózónak hátraléka van, a NAV felhívhatja annak rendezésére, mely felhívás azonban nem kötelező. Így előfordulhat, hogy az adóhatóság a felhívást mellőzve folytat le végrehajtást.

Különösen a gazdasági társaságoknak kell ügyelniük, hogy elkerüljék a végrehajtási eljárást, hiszen az adózók minősítését a 4 éven belüli végrehajtási eljárások befolyásolják, a végrehajtás ténye önmagában kizárja a megbízható adózói minősítést.

Amennyiben a fizetési értesítőben Önt túlfizetésről tájékoztatta a NAV:

  • Az átvezetés iránt a „1917-es Átvezetési és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű nyomtatvány kitöltésével és az állami adó-és vámhatósághoz történő benyújtásával rendelkezhet.

  • A 1917. számú nyomtatvány papíralapon és elektronikus úton is benyújtható, továbbá az adónemek közötti átvezetés iránti kérelem az ÜCC rendszeren keresztül telefonos ügyintézés keretében is előterjeszthető, amennyiben rendelkezik a rendszer használatához szükséges ügyfélazonosító-számmal.

  • Azon adózók, akik elektronikus bevallás benyújtására kötelesek, kizárólag az ügyfélkapun keresztül küldhetik be a nyomtatványt.

3. Váminformációk

2019. február 11-én adta ki frissített tájékoztatóját a NAV a REX rendszerről. A tájékoztatás és a kérelem letölthetők.

A regisztrált exportőri rendszer (REX-rendszer) az áruk származásának igazolására szolgáló jogintézmény, mely egyaránt alkalmazandó az Európai Unió Általános Preferenciarendszere (GSP) valamint az Európai Unió által kötött szabadkereskedelmi megállapodások keretében.

4. A legfrissebb BREXIT információk között közzétette a NAV tájékoztatását a Brexit állásáról a fluortartalmú üvegházhatású gázok és az ilyen gázokat tartalmazó termékek Egyesült Királyságból történő behozatalával összefüggésben.

5. A NAV megjelentette a márciusi üzemanyagárakat.

6. ADÓtraffipax

Minimálbér, garantált bérminimum ellenőrzése

A NAV adóellenőrei a Munkaügyi Hatóság munkatársaival közös ellenőrzéseket tartanak országszerte és ellenőrzik a január 1. óta hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályok betartását. Az ellenőrzések célja, hogy ne sérüljenek a munkavállalók alapvető, munkabérhez kapcsolódó garanciális jogai.

Az operatív ellenőrzések további pontos helyszíneit és azok részleteit a NAV honlapján találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. január 28.

NAV-figyelő, 4. hét: használjon ügykatalógust!

Számos hírrel, tájékoztatással szolgált a NAV az elmúlt héten is az ügykatalógustól az szja bevalláson át az adótraffipaxig, s még sorolhatnák tovább – s soroljuk is a cikkünkben.
2019. január 14.

NAV-figyelő, 2. hét: elindult az ONYA

Elindult az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA), hozzáférhető az idei eSZJA-rendszer, és számos információs füzetét frissítette a NAV.