NAV-figyelő, 13.hét: így módosítható könnyen az szja-tervezet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV az eSZJA potrtál keresőfunkciójáról és az Általános Nyomtatványkitöltő használatáról tett közzé fontos újdonságokat.   

1. A NAV a 13. héten frissítette, pontosította a 11. héten már kiadott, adóbevallási tervezettel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb adózói kérdésekre adott válaszait.

A pontosítás kizárólag a 24. kérdésére adott adóhatósági választ érintette. A tájékoztatóban szereplő további adóhatósági válaszok változatlan formában jelentek meg.

„24. kérdés: 2018-ban őstermelői bevételt szereztem. Mit kell tennem a bevallási tervezettel?”

A NAV 11. héten közzétett válaszában az alábbiak álltak: (a módosítás következtében törölt részeket dőlt betűvel jelezzük)

A 2018-as adóévre a NAV által a mezőgazdasági őstermelők részére elkészített bevallási tervezet munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatait tartalmazza. Az őstermelők részére elkészített adóbevallási tervezet módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá.

Ha az Ön által 2018-ban megszerzett éves őstermelői bevétel nem haladta meg az 600 ezer forintot, akkor őstermelői bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, ezen bevételét nem kell bevallania.

Ügyfélkapu használatával

  • Ha a 600 ezer forintot meg nem haladó őstermelői bevételen túl más adóköteles jövedelemmel is rendelkezett 2018-ban, akkor törölje a bevallási tervezetből az őstermelői bevétel összegét, és bevallását a „Mentés” gombra kattintva rögzítse. Ha az így módosított adatok megfelelőek, akkor a „Tovább a beadáshoz” gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása pedig a zöld színű „Beadás” gomb választásával megtörténik.
  • Ha az Ön által 2018-ban megszerzett éves őstermelői bevétel meghaladta a 600 ezer forintot és a bevallási tervezet nem tartalmazza a teljes bevételét, akkor azt ki kell egészítenie az őstermelői bevételre, költségekre vonatkozó és az őstermelői tevékenységgel összefüggő további adatokkal. Ezt követően bevallását a „Mentés” gombra kattintva rögzítheti. Ha az így módosított adatok megfelelőek, úgy a „Tovább a beadáshoz” gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása pedig a zöld színű „Beadás” gomb választásával megtörténik.

A NAV 13. héten közzétett válasza a következő (vastagon szedett) kiegészítéseket tartalmazza:

A 2018-as adóévre a NAV által a mezőgazdasági őstermelők részére elkészített bevallási tervezet munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatait tartalmazza. Az őstermelők részére elkészített adóbevallási tervezet módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá.

Az őstermelőkre tekintettel a kifizetőktől érkezett adatok a bevallási tervezet 18SZJA-AF-02 lapján tájékoztató adatként jelennek meg.

Ha az Ön által 2018-ban megszerzett éves őstermelői bevétel nem haladta meg az 600 ezer forintot, akkor őstermelői bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, ezen bevételét nem kell bevallania.

Ügyfélkapu használatával

  • Ha a 600 ezer forintot meg nem haladó őstermelői bevételen túl más adóköteles jövedelemmel is rendelkezett 2018-ban, akkor lépjen be a tervezetbe, azaz tekintse meg és ezt követően a bevallását a „Mentés” gombra kattintva rögzítse. Ha az így módosított adatok megfelelőek, akkor a „Tovább a beadáshoz” gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása pedig a zöld színű „Beadás” gomb választásával megtörténik.
  • Ha az Ön által 2018-ban megszerzett éves őstermelői bevétel meghaladta a 600 ezer forintot akkor a bevallási tervezetet ki kell egészítenie az őstermelői bevételre, költségekre vonatkozó és az őstermelői tevékenységgel összefüggő további adatokkal. Ezt követően bevallását a „Mentés” gombra kattintva rögzítheti. Ha az így módosított adatok megfelelőek, úgy a „Tovább a beadáshoz” gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása pedig a zöld színű „Beadás” gomb választásával megtörténik.

2. Megjelent az ADÓVILÁG 2019/04. száma

A tartalomból:

  • Családi kedvezmény-példatár
  • Társasági adó és az IFRS-ek
  • Az Online Számla felület használata kapcsán felmerült kérdések és válaszok
  • EKÁER tapasztalatok az utólagos ellenőrzési szakterület szemével

 3. Fontos információkat osztott meg a NAV az Általános nyomtatványkitöltőhöz kapcsolódó fejlesztésekről, javításokról

4 . Használja az eSZJA portál kereső funkcióját!

A legkényelmesebben a letöltést nem igénylő, eSZJA webes kitöltőfelületen módosítható az szja-bevallási tervezet. Ha módosítani szeretné a tervezetet, ebben segíthet Önnek a portál kereső funkciója. Például ha valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból származott jövedelme, akkor a keresőbe elég csak beírnia, hogy „bérbeadás”, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

Ha a bevallása alapján visszaigényelhető adója keletkezik, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adnia bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget.

Az eSZJA portál „LEKÉR” funkciójával lehetőség van arra is, hogy letölthessék a korábbi évi (16SZJA, 17SZJA), valamint az idén benyújtott 18SZJA bevallásukat, megkönnyítve ezzel annak esetleges önellenőrzését és javítását.

5. BREXIT információk

6. ADÓtraffipax

Az operatív ellenőrzések aktuálisan közzétett témáit, pontos helyszíneit és azok részleteit a NAV honlapján találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 18.

NAV-figyelő, 11. hét: minden az szja-bevallásról

Az szja-bevallással kapcsolatos összes fontos kérdést tisztázta a NAV. Az adóhatóság ezen túl közölte a magánszemélyek, egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelmének elbírálásához szükséges dokumentumokat és szabályokat.
2019. március 4.

NAV-figyelő, 9. hét: megjelent a NAV ellenőrzési terve

Ontotta az információkat az adóhatóság az elmúlt héten, a legfontosabb mind közül talán a NAV idei ellenőrzési terve volt, de sok más hasznos és jelentős hírt, figyelmeztetést is közölt a NAV.