NAV-figyelő. 12. hét: változik a kivitel- és behozatal áfabeli megítélése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A termékexporthoz és a termékimporthoz kapcsolódó fuvarozás és egyéb szolgáltatás  áfabeli megítéléséről közölt fontos információkat a NAV. Frissültek a feketelisták, kattog az adótraffipax.

1. Megjelent a NAV tájékoztatója a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott megkeresés teljesítésének módjáról.

 A fizetési, biztosítási, bank-, értékpapír-, pénztártitkok vagy foglalkoztatói nyugdíj titkok, valamint üzleti titkok megismerése érdekében a fent hivatkozott törvényben megnevezett szolgáltatók kötelesek a megkeresésben megjelölt adatot védelemmel ellátott elektronikus üzenet formájában megküldeni.

Az adatszolgáltatás teljesítésére szolgáló VPOP_PMT17MEG kitöltési útmutatója  innen letölthető.

2. Ezen a héten frissítésre került az 5. héten kiadott Nonprofit szervezetek adózásának alapvető szabályairól szóló információs füzet

3. Fontos információkat osztott meg a NAV a termékexporthoz és a termékimporthoz kapcsolódó fuvarozás és egyéb szolgáltatás  áfabeli megítélése tárgyában

Idén január 1-től az Áfa tv. 102. §-ába beiktatatásra került egy (3) bekezdés, melynek értelmében az adómentesség alkalmazásának feltétele, hogy a szolgáltatást közvetlenül azon személy, szervezet részére nyújtsák, amely a termékkel a következő tényállások valamelyikét megvalósítja:

  • vám elé állítás során átmeneti megőrzés,
  • vámszabad területre vagy vámszabad raktárba történő betárolás,
  • vámraktározási, vámfelügyelet melletti feldolgozás vagy aktív feldolgozás felfüggesztő eljárás,
  • teljes vámmentességgel járó ideiglenes behozatali eljárás,
  • külső vagy belső közösségi árutovábbítási eljárás; vagy az árut

Amennyiben például a termékfuvarozást alvállalkozó igénybevételével nyújtják a terméket exportáló részére, tehát ha fuvarozó nyújtja a fuvarozást a szállítmányozónak (speditőrnek), a szállítmányozó (speditőr) pedig a terméket exportálónak, akkor az adómentesség kizárólag a szállítmányozó (speditőr) által a terméket exportáló részére nyújtott fuvarozásra vonatkozik, a fuvarozó által a szállítmányozó (speditőr) részére nyújtott szolgáltatásra azonban már nem.

A jelenleg hatályos, szigorúbb előírásokat azon esetekben kell alkalmazni, amikor a vonatkozó ügylet teljesítési időpontja 2018. december 31-ét követő napra esik. A 2019. január 1-je előtt teljesített ügyletek esetében nem történt változás.

Termékimporthoz kapcsolódó szolgáltatások megítélése

A termékimporthoz kapcsolódó szolgáltatásokra, így például a fuvarozásra, nem az Áfa tv. 102. §-a, hanem az Áfa tv. 74-75. §-a és 93. § (2) bekezdése vonatkozik, kivéve azt az esetet, ha a terméket nem helyezték vámjogi szabadforgalomba.  E rendelkezéséket nem érintette a módosítás, vagyis az áfa szempontjából a szabadforgalomba helyezett termék importjához kapcsolódó szolgáltatások megítélésében nincs változás.

Az Áfa tv. 93. § (2) bekezdése alapján mentes az adó alól a szolgáltatás nyújtása akkor, ha annak ellenértéke az importált termék adóalapjába a 74. §, illetőleg a 75. § (1) bekezdésének b) pontja és (2) bekezdése szerint beépül. A fentiek alapján tehát továbbra is mentes az adó alól a termék importjához kapcsolódó fuvarozás akkor, ha az igazoltan beépül a termékimport adóalapjába.

4. Országonkénti jelentések automatikus megosztását előíró hatályos megállapodások listája

A NAV közzétette azon nem uniós államok, illetve területek listáját, amelyekkel Magyarországnak hatályos, illetékes hatóságok közötti elismert megállapodása van, amely előírja az országonkénti jelentések egymás közötti automatikus megosztását. A lista innen letölthető.

5. Megjelentette  a NAV a második negyedévi Brent-átlagárat, amely április 1-től határozza meg az üzemanyagok jövedéki adóját.

A közzétett Brent jegyzési adatok alapján 62,701 dollár volt a Brent ára január  1. és március  15. között, vagyis nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Az a benzin esetében 120, a gázolaj esetében 110,35 forint marad.

6. BREXIT információk

Többek között az alábbi, BREXIT felkészüléssel kapcsolatos EU-s anyagok jelentek meg az adóhatóság honlapján a 12. héten:

  • Brexit-no deal-vámügyi útmutató
  • Brexit-no deal-árutovábbítási vámeljárás kezeléséről szóló útmutató
  • Brexit-no deal-kiviteli vámeljárás kezeléséről szóló útmutató
  • Vámügyi útmutató vállalkozásoknak

7. Bemutatja a NAV a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (PAM) szolgáltatásait

A múzeum nyitvatartásáról és egyéb hasznos információkról itt olvashat.

8. Egy kis vám

Megjelent a 4002/2019. számú tájékoztatás

Az uniós vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló NGM rendelet alapján a Harmonizált Áruleíró és Kódrendszer magyarázatát, valamint az áruosztályozási véleményeket a NAV vezetője tájékoztatásban teszi közzé.

A NAV internetes oldalán elektronikus formában közzétételre került a 4002/2019. számú tájékoztatás a Harmonizált Áruleíró és Kódrendszer Magyarázatáról és az Áruosztályozási Véleményekről.

9. Közleményt adott ki a NAV a 2018. rendelkező évben technikai számmal rendelkező bevett egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat részére tett érvényes szja 1%-os felajánlásokról

 10. Ismerteti a NAV a Mentor Program keretében megrendezendő fórumok helyszíneit, témáit és időpontjait

11. Feketelisták

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

Bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

12. ADÓtraffipax

Az operatív ellenőrzések aktuálisan közzétett témáit, pontos helyszíneit és azok részleteit a NAV honlapján találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 4.

NAV-figyelő, 9. hét: megjelent a NAV ellenőrzési terve

Ontotta az információkat az adóhatóság az elmúlt héten, a legfontosabb mind közül talán a NAV idei ellenőrzési terve volt, de sok más hasznos és jelentős hírt, figyelmeztetést is közölt a NAV.