NAV-figyelő, 14.hét: a NAV érdeklődik a húsvét iránt  


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV elmondta, mikor nem válik a bevallási tervezet automatikusan adóbevallássá. A múlt héten kiderült: a NAV érdeklődik a húsvét iránt.

 1. Az őstermelők, az áfás magánszemélyek és az egyéni vállalkozók adóbevallási tervezete nem válik automatikusan bevallássá

Erre a webes kitöltőprogram külön figyelmezteti is az érintett adózókat. A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel. Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint a mezőgazdasági őstermelők, áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és egyéni vállalkozók tevékenységéhez kapcsolódó bevételek, költségek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában, így azokat az adóbevallási tervezet sem tartalmazza.

A fent hivatkozott magánszemélyeknek tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteniük az őstermelői, egyéni vállalkozói és önálló tevékenységből (például ingatlan-bérbeadásból) származó jövedelmi adataikkal. Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele tavaly nem haladta meg a 600 ezer forintot és más bevallásköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást sem kell benyújtania.

Ha a mezőgazdasági őstermelő, az áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy az egyéni vállalkozó nem módosítja az adóbevallási tervezetét, vagy saját maga nem készít és nem nyújtja be a 18SZJA számú nyomtatványon a bevallását, a NAV hiánypótlásra szólítja fel és a teljesítésre tizenöt napos határidőt ad. Amennyiben a 15 napos határidő alatt a magánszemély nem pótolja a bevallását, akkor a NAV akár ötvenezer forint mulasztási bírsággal is büntetheti a mulasztót.

2. A NAV közzétette az alaptevékenységét meghatározó, alapvető jogszabályok listáját

3. ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések

A Biztonsági Tanács szankciókat rendelt el az Al-Kaida szervezet, illetve a vele kapcsolatba hozható személyek ellen.

4. Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája Líbiával bővült a 14. héten

5. Adótraffipax

A NAV ellenőröket is érdekli, hogy mit hoz a húsvéti nyúl.  Több megyében is, így például  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Győr-Moson-Sopron megyében és Tolna megyében is végeznek ellenőrzéseket a 15. és 16. héten a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket (sonka, tojás, édesség, illatszer) értékesítőknél.

A NAV Bács-Kiskun megyei munkatársai a húsvéti ünnepeket megelőző időszakban a megyei piacokon, közterületeken végeznek ellenőrzéseket.

Az ellenőrzések időpontjai és helyszínei a 16. héten:

  • április 16., kedd: Kiskunfélegyháza, Soltvadkert,
  • április 17., szerda: Baja, Kalocsa, Kiskőrös,
  • április 18., csütörtök: Kecel.

Az operatív ellenőrzések további témáit, pontos helyszíneit és azok részleteit a NAV honlapján találja. A közzétett adatok azonban nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.  

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2019. március 18.

NAV-figyelő, 11. hét: minden az szja-bevallásról

Az szja-bevallással kapcsolatos összes fontos kérdést tisztázta a NAV. Az adóhatóság ezen túl közölte a magánszemélyek, egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelmének elbírálásához szükséges dokumentumokat és szabályokat.