NAV-figyelő, 14. hét: leggyakoribb kérdések az szja-bevallásról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV számos jó tanáccsal szolgált az szja-bevalláshoz, és kiderült az is, mit tesz az adóhatóság a hozzá benyújtott hipa-bevallásokkal.

1. A tőzsdei értékpapír osztaléka az SZJA bevallásban

A magánszemélyeknek az árfolyam-nyereségből származó vagy osztalék jövedelmük után az adófizetési felső határ figyelembevételével 15,5 % SZOCHO-t kell fizetniük.

Nem kell azonban SZOCHO -t fizetni az EGT bármely tagállamában működő, a tőkepiacról szóló törvény szerint elismert (szabályozott) piacon tőzsdére bevezetett értékpapírra fizetett, az adott tagállam jogszabályai szerint osztaléknak (osztalékelőlegnek) minősülő hozam után.

Ugyanakkor, ha a magánszemély 2020. évben keletkezett osztalékának csak egy része EGT-államban működő tőzsdén forgalmazott értékpapír utáni osztalék, más része például egy társaság nyereségéből kifizetett osztalék, vagy ezen kívül árfolyam-nyereséget is szerzett, akkor azok SZOCHO kötelezettségével a bevallás készítése során számolni kell.szja-bevallás

2. Mit tesz a NAV a hozzá benyújtott hipa-bevallásokkal?

A NAV rendszere egy összefüggés-vizsgálatot követően a számszaki hibára, ellentmondásra automatikusan felhívja az adóalany figyelmét és tájékoztatja arról, hogy az adóbevallást az önkormányzati adóhatóság részére csak a hiba adózó általi kijavítását követően továbbítja.

A hozzá beérkezett, számszaki hibát, ellentmondást nem tartalmazó adóbevallást – az adóbevallás-benyújtásra kötelezett azonosítását követően, a befogadó nyugta kiadása mellett – az adóalany által a bevallási nyomtatványon megjelölt székhely, telephely(ek) szerinti önkormányzati adóhatóság részére haladéktalanul továbbítja.

3. További tanácsok az szja-bevallási tervezethez

Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet okvetlenül ki kell egészítenie.

A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezetének kivételével – május 20-ai hatállyal automatikusan bevallássá válik.

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem több mint 500 ezer forint, akkor – az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – akár 12 havi pótlékmentes részletfizetés is kérhető idén, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje és a bevallási határidő 2021. május 20.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még arról, hogy áprilistól csak a munkaerő-kölcsönzés szűk körénél alkalmazható a fordított áfa, júliustól megszűnik a 22 eurós áfamentességi értékhatár, és a folytatásban friss brexit-információkat is talál.

szja-bevallás

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek