NAV-Figyelő 15. hét: Lejáró határidő a gépjárműadónál, szabályszerű bejelentések ellenőrzése


Újabb hírekkel jelentkezett a NAV-Figyelő.

Hétfőn lejár a gépjárműadó fizetési határideje

Április 15-én éjfélig lehet határidőben megfizetni a gépjárműadót.

A NAV emlékeztet arra, hogy erre az egyik legegyszerűbb megoldás az elektronikus határozatban szereplő linkre kattintva történő bankkártyás fizetés vagy a NAV-Mobil appban történő rendezés.

Az adóhatóság emlékeztet arra is, hogy a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók átutalással rendezhetik a befizetést.

Banki átutalás esetén az adót a NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlájára kell utalni, melynek számlaszáma: 10032000-01079160

Az utalás során közleménybe adóazonosító jelet vagy adószámot kell írni.

A közlemény kitér arra, hogy részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. A gépjárműadóra automatikusan járó öthavi pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. A likviditással küzdő gazdálkodó szervezetek – a törvényi feltételek fennállása esetén – részletfizetést, fizetéshalasztást kérhetnek.

Ellenőrizhető a szabályszerű bejelentés a NAV-Mobil alkalmazásban

A NAV emlékeztet arra, hogy a NAV-Mobil alkalmazásban bejelentkezés után bárki ellenőrizheti, hogy szabályszerűen bejelentette-e munkáltatója.

A lekérdezés néhány másodpercet vesz igénybe, így célszerű ellenőrizni a szerződés szerinti bejelentés meglétét, tekintettel arra, hogy az az egészségügyi ellátás és a későbbi nyugdíjnak is a feltétele.

A NAV-Mobil „Foglalkoztatási adatok” menüpontjában elérhető szolgáltatások hosszú távú biztonságot nyújtanak valamennyi adózónak, hiszen amellett, hogy azonnal láthatóvá válik bármilyen változás a jogviszonyokban, bér- és járulékadatokban, segítségével egy pillanat alatt fény derülhet a szabálytalan foglalkoztatásra is, így mihamarabb rendezhető a jogviszony.

Külön pontban kontrollálhatók munkáltatónként a jelenleg élő, le nem zárt jogviszonyadatok, egy másik pont szolgál a NAV-nál – a járulékbevallásokból – rendelkezésre álló bér- és járulékadatok ellenőrzésére, valamint egy önálló információs pontban valamennyi kapcsolódó tájékoztató füzet is megtalálható.

A NAV-figyelőben a fentieken túl friss adótraffipax-információkról olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2022. június 9.

Komoly adóbevétel-növekedéssel számol a 23-as büdzsé

A 2023-as költségvetés tervezete a hagyományos adónemekből (áfa, szja, tao) érdemben több bevételt remél, mint 2022-ben – ezek eléréséhez „egyéb eszközök” bevetésére is szükség lesz. A frissen bejelentett extraprofit-adóknak is jelentős szerepet szán a kormány. A Niveus Consulting Group elemzése.
2024. január 10.

NAV-Figyelő 1. hét | 2024-es esztendő első hírei

2024. január 1-től egyes adóalap-csökkentő kedvezmények akár folytatólagosan is igénybe vehetőek, nem kell minden évben új adóelőleg nyilatkozatot leadni a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek – írja a többi között a NAV-Figyelőben Kertész Gábor, az Accace Hungary adószakértője. Az újévi NAV-figyelő – a 2023. év utolsó, illetve 2024-es esztendő első híreit tartalmazza (jegybanki alapkamat, e-ÁFA, folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatok).
2024. március 11.

NAV-Figyelő, 10. hét: Új határidő a gépjárműadóban

Az adóhatóság arról tájékoztatja az adózókat, hogy március 1-je óta van lehetőségük az eÁFA webes felületén a havi, negyedéves és éves bevallóknak a forrásadatok folyamatos szerkesztésére. Továbbá tájékoztat arról is, hogy március elején küldi ki az adóhatóság a gépjárműadóval kapcsolatos határozatokat a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. További részletek az eheti NAV-Figyelőben.