NAV-figyelő, 15. hét: miként gyakorolja a NAV méltányossági jogkörét? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1.Megjelent a 3002/2021. útmutató a méltányossági jogkör gyakorlásáról Az Art.-ban a NAV méltányossági jogköre alapvetően két területen érvényesül: az egyes szankciók alkalmazása és a fizetési kedvezményre irányuló eljárások A mulasztási bírság kiszabásánál a NAV az adózó javára vagy terhére értékeli az eset összes körülményét: az adózó adózási gyakorlatát, általános jogkövetési hajlandóságát, az adózó jogellenes magatartásának (tevékenységének vagy mulasztásának) súlyát, gyakoriságát, időtartamát, továbbá azt, hogy az adózó, illetve intézkedő képviselője, foglalkoztatottja, tagja vagy megbízottja az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel…

1.Megjelent a 3002/2021. útmutató a méltányossági jogkör gyakorlásáról

Az Art.-ban a NAV méltányossági jogköre alapvetően két területen érvényesül:

  • az egyes szankciók alkalmazása és
  • a fizetési kedvezményre irányuló eljárások

A mulasztási bírság kiszabásánál a NAV az adózó javára vagy terhére értékeli az eset összes körülményét:

  • az adózó adózási gyakorlatát,
  • általános jogkövetési hajlandóságát,
  • az adózó jogellenes magatartásának (tevékenységének vagy mulasztásának) súlyát, gyakoriságát, időtartamát, továbbá azt, hogy
  • az adózó, illetve intézkedő képviselője, foglalkoztatottja, tagja vagy megbízottja az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel járt-e el (Art. 237. §).

NAV méltányosságA körülmények mérlegelése alapján a NAV a mulasztás súlyához igazodó az adózási érdeksérelemmel arányos bírságot szab ki, vagy a bírság kiszabását mellőzi.

Kérelemre induló fizetési kedvezményi (adómérséklési, fizetési könnyítési) eljárás során alkalmazandó általános szabály, hogy a törvény méltányossági lehetőséget biztosít azon adózók részére, akik (amelyek) a jogszabályokban meghatározott, bevallott vagy a NAV által véglegessé vált határozatban előírt fizetési kötelezettségeiket valamilyen méltányolható gazdasági vagy személyes okból az esedékesség időpontjáig nem vagy csak részben tudják teljesíteni.

2.Áprilisában is érvényben maradnak a veszélyeztetett ágazatokban működő vállalkozások kedvezményei

A veszélyeztetett ágazatokba tartozó tevékenységeket, továbbá az adózási könnyítések igénybevételének feltételeit és módját részletesen ismertetik a NAV honlapján a Március hónapra újabb ágazatokban érvényesíthetők a veszélyhelyzeti adózási könnyítések és az Újabb kedvezmény az adózási könnyítéseket igénybe vevő egyéni és társas vállalkozásoknak cím alatt megjelent tájékoztatók.

A NAV-figyelőben a fentieken túl a májusban elszámolható üzemanyagárakról és az Európai Bizottság dömpingellenes vámok visszatérítéséről szóló közleményéről olvashat.

NAV méltányosság

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek