NAV-Figyelő 19. hét: Közelgő SZJA határidő


Múlt héten is számos újdonsággal találkozhattunk a NAV honlapján.

1. Közeleg az SZJA-határidő – hosszabban tart nyitva a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi és vármegyei központi ügyfélszolgálatai 2024. május 13. és 21. között rendkívüli nyitvatartással várják az ügyfeleket, tekintettel a bevallási határidő közeledtére.

Az érintett ügyfélszolgálatokon a nyitvatartás a fenti időszakban a következőképpen alakul:

  • május 13. hétfő – 8:30 – 18 óráig
  • május 14. kedd – 8:30 – 16 óráig
  • május 15. szerda – 8:30 – 18 óráig
  • május 16. csütörtök – 8:30 – 16 óráig
  • május 17. péntek – 8:30 – 14 óráig
  • május 21. kedd – 8:30 – 18 óráig

A NAV továbbá arról tájékoztat, hogy a tervezetekkel kapcsolatban általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető az ingyenesen hívható NAV Infóvonalon, a 1819-es telefonszámon. Az Infóvonal 1-es menüpontja hosszított nyitvatartással elérhető, május 13. és 17. között 8 óra 30 perctől 18 óráig, május 21-én 8 óra 30 perctől 20 óráig.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 21-éig.

Emlékeztet az adóhatóság, hogy online a legegyszerűbb és leggyorsabb az szja-bevallási tervezetek átnézése, elfogadása, amit az eSZJA-oldal megújult kitöltőprogrammal támogat.

2. Egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek és az SZJA-bevallástervezetek

Május elejéig számos egyéni vállalkozó, őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását már a NAV-hoz.

A többi szja-bevallásra kötelezett egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek még május 21-éig van ideje, hogy kiegészítse a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a 23SZJA (2353) jelű bevallást.

Az fent nevezett kör részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”, ami nem válhat automatikusan bevallássá. Tehát ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, erre emlékeztet ismételten az adóhatóság.

Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az május 21-én nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá ebben a körben, azaz a határidő elmulasztottnak számít (ha időközben más úton bevallás benyújtása nem történik meg).

Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéből származó bevételek, jövedelmek nem szerepelnek teljeskörűen a NAV nyilvántartásában, azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Ha volt ilyen bevétel, jövedelem, akkor az adóbevallási tervezetet az adózónak ki kell egészítenie annak adataival.

Ha a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó bevétele 2023-ban nem haladta meg az 1 392 000 forintot, akkor az őstermelői tevékenységéből származó bevételéből nem kell sem jövedelmet megállapítania sem bevallást beadnia.

Ha bevallási tervezetét papíralapon kapta meg, és az őstermelői tevékenységéből származó bevétele nem haladta meg az 1 392 000 forintot, akkor elegendő ezt a NAV által küldött kiegészítő nyilatkozaton jelölnie és visszaküldenie.

A papíralapú tervezeten nem lehet az adatokat módosítani, ezért a legjobb és leggyorsabb megoldás, ha az adózó ügyfélkaput nyit, és a szerkesztést, benyújtást a webes felületen végzi el (eSZJA).

Aki nem szeretne ügyfélkaput nyitni, és nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, annak a 23SZJA jelű bevallást kell benyújtania 2024. május 21-éig.

Ha az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az áfás magánszemély május 21-éig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

A NAV-figyelőben a fentieken túl sok másról, egyebek között friss adótraffipax-információkról olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek