NAV-figyelő 2. hét: számos tájékoztatóval segíti az évkezdést a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV-nál sem telt tétlenül a 2. hét. Már most érdemes foglalkozni az szja 1+1% témájával. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy vajon az alanyi mentes értékhatárba beszámít-e a kapott előleg. Segítséget kapunk az adószámla értelmezéséhez, valamint elérhetőek újabb adóelőleg-nyilatkozatok.

1. Rendelkezés az adó 1+1 százalékáról

2020-ban is lehetőségünk van felajánlani az adó 1+1%-át az általunk kijelölt kedvezményezettek részére. Ezt legkésőbb 2020. május 20-áig, az szja-bevallástól függetlenül is megtehetjük.

A következő kedvezményezettek részére ajánlhatjuk fel a megfizetett adónk 1%-át:

 • az szja 1% felajánlásra jogosult civil szervezetek részére (a lista itt érhető el),
 • az szja 1% felajánlására jogosult vallási közösségek részére (a technikai számok listáját itt találja), valamint
 • a kiemelt költségvetési előirányzatnak, amely idén a Nemzeti Tehetség Program részére.

Az szja 1+1%-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2019-es személyi jövedelemadó-bevallásunkat hogyan nyújtjuk be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetünk. A rendelkezés megtehető elektronikus formában és papíralapon is.

Figyeljünk rá, hogy időben megtegyük a nyilatkozatot, mert a május 20-i határidő jogvesztő, elmulasztása esetén kimentési kérelemnek nincs helye.

Amennyiben 2019. évben a bevett egyház technikai számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot tettünk, úgy azt 2020-ban is figyelembe veszi a NAV.

Azonban a civil kedvezményezettek, valamint a kiemelt költségvetési előirányzat javára továbbra is évenként kell nyilatkozni.

A NAV erről szóló részletes tájékoztatója már elérhető.

2. Az alanyi adómentes értékhatárba beszámít-e a kapott előleg?

Az alanyi adómentesség – annak választása esetén – évi 12 millió forintos bevételi értékhatárig illeti meg az adóalanyt. A 12 millió forintos értékhatárba az adóalany által teljesített értékesítések ellenértékének éves szinten göngyölített összege számít bele.

A termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra kapott előleg az értékhatárba nem számít bele, mivel az a teljesítést megelőzően kapott összegnek minősül. Ugyanakkor a termékértékesítés, a szolgáltatásnyújtás tényleges teljesítésekor az előleggel együtt számított ellenértéket kell figyelembe venni az értékhatár számításánál.

3. Mit érdemes tudni az adószámláról?

Annak érdekében, hogy segítse az adózók tájékozódását, az adószámla-kivonat, valamint a pótlékértesítő értelmezését, a NAV minden szükséges információt közzétett, melyeket ezen a linken találunk.

Többek között a következőket tudhatjuk meg:

 • Mi az adószámla?
 • Kinek van adószámlája a NAV-nál?
 • Mit tart nyilván a NAV az adószámlákon?
 • Milyen szabályok szerint készül az adószámla?
 • Hogyan tájékozódhatunk adószámlánkról?
 • Ki és miként kérdezheti le az adószámlát?
 • Hogyan tudjuk elvégezni az egyeztetést?
 • Mi a teendő hátralék és túlfizetés esetén?

Érdemes tehát böngészni a NAV tájékoztatóját.

A NAV-figyelőben a fentieken túl arról is olvashat többek között, hogy új adóelőleg-nyilatkozatok kerültek fel a NAV honlapjára, milyen újdonságokról kell tudni a vámszabályok területén, illetve hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek