NAV-figyelő 48. hét: közeleg az év végi leltározás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Leltározással összefüggő tanácsokat ad a NAV. Jön az áfás élet az EVA után. Megtudhatjuk továbbá, hogy mit rejt a Mikuláscsomag.

1. Behozatali szigorítás jön az új növényegészségügyi rendszer miatt

A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. A növényegészségügyi változások 2019. december 14-étől lépnek életbe. A növények, növényi termékek és egyéb anyagok Európai Unió tagállamain kívülről történő behozatalánál a növényegészségügyi tilalmak, követelmények és e követelmények alóli mentességek új rendelkezéseit kell alkalmazni.

December 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában. Az érintettek a megyei kormányhivataloknál kérhetik nyilvántartásba vételüket.

Minderről részletes információkat tett közzé a Nemzeti- Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, ami a szervezet honlapján érhető el.

2. Január 1-ig utas marad az utas

A korábbi tervezettel ellentétben nem 2020. január 1-jétől, hanem 1 évvel később, 2021. január 1-jétől szűnik meg az Áfa tv. utas fogalma.

A héten újabb kiegészítést tett közzé a NAV a „Változások az utazásszervezési szolgáltatásokra vonatkozó áfa-szabályokban 2020. január 1-jétől” című, 2019. március 13-án megjelent tájékoztatójához.

2021 január 1. napját követően már az a személy is utasnak fog minősülni, aki a szolgáltatást adóalanyként/adóalanyi minőségében úgy veszi igénybe, hogy azt más javára nyújtja, vagyis továbbértékesíti azt. Az új szabályozás értelmében 2021-től utasnak minősülhet például az utazási iroda is.

Az önálló pozíciószámonkénti nyilvántartáson alapuló módszer kivezetése a tervezett módon megtörténik, az ezzel kapcsolatos módosítások 2020. január 1-jén lépnek hatályba.

A NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály tájékoztatójának teljes szövege itt olvasható.

3. A leltárkészítés buktatói

A NAV ellenőrzései során gyakran tapasztalja, hogy a társaságok leltározási tevékenysége nem teljeskörű.

A leggyakrabban előforduló hibák alapján a NAV a következőkre hívta fel a figyelmet:

  • A leltározás alatt tehát nem csak az áruk, anyagok, tárgyi eszközök, pénzeszközök leltározását kell érteni, hanem a követelések, kötelezettségek leltározását is, ennélfogva a gazdálkodónak valamennyi mérlegsorát alá kell támasztani leltárral.
  • Ha a vállalkozó a számviteli alapelveknek megfelelő mennyiségi nyilvántartást nem vezet, vagy e nyilvántartást nem folyamatosan vezeti, akkor a leltárba bekerülő adatok valódiságáról – a leltár összeállítását megelőzően – leltározással köteles meggyőződni, és a mérlegfordulónapra vonatkozó leltározást mennyiségi felvétellel kell végrehajtania.
  • Kizárólag csak értékben kimutatott eszközöknél és kötelezettségeknél, valamint az idegen helyen tárolt – letétbe helyezett, portfolió-kezelésben, vagyonkezelésben lévő értékpapíroknál és egyéb, a pénzeszközök közé nem tartozó – eszközöknél, valamint a dematerializált értékpapíroknál a leltározást egyeztetéssel kell a gazdálkodónak elvégeznie.
  • A leltárban az értékkel nem rendelkező eszközöket is szerepeltetni kell addig, amíg azokat nem vezetik ki a gazdálkodó könyveiből.

A NAV-figyelőben a fentieken túl arról is olvashat, hogy miként adózik a mikuláscsomag, az áfaalannyá váló evásoknak mire kell figyelniük, melyik NAV-feketelista frissült, és hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2019. november 18.

NAV-figyelő 46. hét: ellenőrzési tapasztalatok

A NAV összefoglalta a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végzők ellenőrzésekor felmerült leggyakoribb hibákat. Megemlítettek egy elhanyagolt adónemet, valamint megjelentek a decemberi üzemanyagárak.
2019. november 11.

NAV-figyelő 45. hét: regionális BEPS-találkozót szervezett az OECD

A BEPS megvalósítása mellett megvitatták a résztvevők megoldási javaslataikat a digitalizáció okozta kihívásokra. Az operatív ellenőrzés fókuszában a mobiltelefon- és játékkereskedők, valamint a ruha- , ékszer- és ajándékárusok kerültek.