NAV-figyelő, 20.hét: veszélyhelyzet idején teljesített ingyenes termékátadások és szolgáltatásnyújtások adóügyi megítélése Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv adta fizetési könnyítési lehetőségekről, a csekély összegű támogatások ellenőrzési tapasztalatairól számol be többek között a NAV-figyelő. Hogyan adózik a csoportos biztosítás díja?

1.Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében bevezetett adózási könnyítések

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV.21.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Korm. rendelet) szereplő anyagi és eljárásjogi szabályozást érintő, adózási könnyítéseket ismerteti a NAV.

·         EKÁER kockázati biztosíték és útszakasz-mentesítési engedély a veszélyhelyzetben

Április 22-től a veszélyhelyzet ideje alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig az EKÁER-bejeletésekhez kapcsolódóan nem kell kockázati biztosítékot nyújtani.

A NAV a már megfizetett kockázati biztosítékot hivatalból visszautalja, illetve a vállalt garancia felmondásához szükséges hozzájárulást a pénzintézetnek továbbítja.

Az EKÁER-rendelet szerinti, útszakasz-mentesítésre vonatkozó engedély érvényessége a veszélyhelyzet ideje alatt nem szűnik meg, a NAV a feltételeket nem vizsgálja.

Ha az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automaták Automata Felügyeleti Egységének éves kötelező felülvizsgálati határideje a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, a felülvizsgálat halasztható a veszélyhelyzet megszűnését követő százhuszadik napig.

A NAV a veszélyhelyzet ideje alatt is minősíti az adózókat, azonban a rendkívüli helyzet miatt nem szünteti meg a megbízható adózói minősítést akkor sem, ha az ahhoz szükséges feltételek nem teljesülnek.

A NAV nem szünteti meg az adózó megbízható adózói minősítését a veszélyhelyzet ideje alatt és az azt követő minősítéskor,

  • ha az adózó terhére a NAV adókülönbözetet állapít meg, mert nem teljesítette a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő harminc napon belül esedékes adókötelezettségét.

A NAV nem szünteti meg az adózó megbízható adózói minősítését a veszélyhelyzet ideje alatt és a veszélyhelyzet utáni harmincadik napot magába foglaló negyedévi minősítéskor,

  • ha az adózónál a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő harminc naponbelül végrehajtási eljárás indul, és
  • figyelmen kívül hagyja
  • az adózó ötszázezer forintot meghaladó nettó adótartozását
  • ha a tárgyévben nem pozitív az adózó adóteljesítménye.

A NAV a veszélyhelyzet ideje alatt és az azt követően végzett minősítéskor a kockázatos adózókra vonatkozó törvényi feltételek vizsgálatánál figyelmen kívül hagyja

  • azadózó terhére megállapított, a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az aztkövető harminc napon belül esedékes adókötelezettség megsértése miatti adókülönbözetet.

2. 7008/2020. felhívás a koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható egyes termékek kiviteléhez kapcsolódó bizottsági tájékoztatásról

Az Európai Bizottság (EB) 2020 áprilisában uniós rendeletben szabályozta a koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható termékek – védőszemüveg és szemvédő eszköz, orr- és szájvédő eszköz, védőruha – kivitelét. A rendeletben előírt szabályok alkalmazásának megkönnyítésére az EB 2020. április 29-én egy gyakorlati tájékoztatót adott ki, ami a kivitelben részt vevő gazdálkodókat és a NAV-ot, mint vámhatóságot is érinti.

Az EB angol nyelvű tájékoztatója ezen a linken érhető el:

3. Az OGYÉI megtiltotta egyes fájdalomcsillapító gyógyszerek és altatók kivitelét

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a koronavírussal szembeni védekezés elősegítésére 2020. április 3-án a propofol hatóanyagú gyógyszerek, míg 2020. április 9-én egyes antibiotikumként és altatóként használatos gyógyszerek kivitelét tiltotta meg hat hónapos időtartamra.

A NAV Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője a 7007/2020. felhívásában foglalta össze  az OGYÉI rendelkezésével összefüggő teendőket.

A NAV figyelőben a fentieken túl arról is olvashat, hogy milyen fizetési kedvezményeket kapnak a gazdálkodó szervezetek és az egyéni vállalkozók; miként adózik az ingyenes termékátadás és szolgáltatásnyújtás; ideje nyilatkozni az szja 1+1 százalékáról, és több más, szja-val kapcsolatos aktualitásról is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. május 4.

NAV-figyelő 18. hét: július 1-től ismét csökken a szocho

További könnyítések a koronavírus okozta vészhelyzet miatt. Július 1-től ismét csökken a szociális hozzájárulási adó. Munkavállalók mentesülése az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól. Kedvezményesebb szabályok a SZÉP kártyára vonatkozóan. Kedvező változások az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait illetően.