NAV-figyelő, 22.hét: hogyan és meddig élhetünk a rendkívüli fizetési kedvezményekkel? Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindent megtudhat a fizetési könnyítés általános és rendkívüli szabályairól. Az Online Számla rendszerben a csoportazonosító szám számít.

  1. Június 2-ig kell elszámolniuk a 2018-ban 1 %-os szja felajánlásban részesült civil szervezeteknek

Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre ismét 1 %-os szja felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a ’KOZ közleményt június 2-ig. Ha a határidő végéig a fennálló járványhelyzet miatt, önhibáján kívül nem tudja a hivatkozott közleményt benyújtani, akkor azt az akadály megszűnését követő 15 napon belül pótolnia kell és ezzel egyidejűleg igazolási kérelmet is elő kell terjesztenie. Amennyiben ezt elmulasztja, a NAV kizárja a 2021. évi kedvezményezettek közül.

  1. Online számlaadat-szolgáltatás csoportos adóalany vevő esetén

A csoportos áfaalanyiság egy olyan speciális adóalanyiság az áfa rendszerében, amit a belföldön letelepedett, együttesen kapcsolt vállalkozásnak minősülő adóalanyok hozhatnak létre. Ők a csoportos adóalanyiság időszakában együtt alkotnak egyetlen áfaalanyt, és a csoport létrejöttével a tagok önálló áfaalanyisága megszűnik.

Ennek megfelelően, ha a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő személy csoportos áfaalany tagja, akkor a részére kiállított számlán (ha az áthárított adó a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja, 2020. július 1-jétől pedig minden esetben) a csoportazonosító szám első nyolc számjegyét kell feltüntetni, nem pedig a tag adószámát. Így az online számlaadat-szolgáltatás során is a csoportazonosító számot kell a NAV-nak megküldeni.

A NAV-figyelőben olvashat még a koronavírus-járvány nyomán elfogadott fizetési könnyítésekről és aktuális vám-ügyekről.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek