NAV-figyelő, 24. hét: hasznos tippek a nyaralóknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A zavartalan külföldi nyaralás érdekében pár egyszerű szabályt ismertet, valamint a rózsaszín csekk kockázatára figyelmeztet a NAV. Az operatív ellenőrzés fókuszában a nyári táborok és a fagylaltozók lesznek.

1. A rózsaszín csekkek adófizetésre nem alkalmasak

A NAV felhívást tett közzé, mely szerint az adózók adófizetési kötelezettségük teljesítésére ne  használják a belföldi postautalványokat (rózsaszín csekk), mivel ezen fizetési mód az adó megfizetésére nem alkalmas. A Magyar Posta Zrt. a rózsaszín csekken a NAV címére teljesített befizetéseket a feladó részére visszafizeti, így az adó megfizetése végül nem teljesül. Ez megalapozza a befizetés nem teljesítéséhez, illetve késedelméhez kapcsolódó jogkövetkezmények (késedelmi pótlék) alkalmazását.

A következő fizetési módokkal teljesíthetik a NAV felé az adót:

  • a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással,
  • a pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással (sárga csekk),

vagy elektronikus fizetéssel is teljesíthetnek, a következő módon:

  • Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (a továbbiakban: EFER) keresztül átutalással az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató (MKB Bank Zrt., Takarék Kereskedelmi Bank Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt.) házibank felületén,
  • a természetes személy adózó POS terminál útján vagy internetes felületen (VPOS) történő bankkártyás fizetéssel is teljesítheti.

Figyelemfelhívás további részleteiről itt olvashat.

A NAV-figyelőben olvashat még arról, mit tanácsol a NAV: mi lehet az útipoggyászban. Frissítették az eseti meghatalmazáshoz használható nyomtatványok mintáit, és tovább kattog az Adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek