NAV-figyelő, 22. hét: Röviden a csoportos tao-alanyisághoz kapcsolódó adóelőlegről és felajánlásról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rövid ismertetőt tett közzé a NAV a csoportos társasági adóalanyok előlegéről és adófelajánlásáról, valamint ezen a héten belelapozhatunk az Adóvilág legújabb számába.

1. Csoportos társasági adóalany tagok adóelőlegei

A csoportos társasági adóalany tagoknak is 2019. május 31-ig kellett benyújtaniuk a 2018-as adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallásukat. A bevallásokban szereplő 2019. júliustól 2020. júniusig esedékes adóelőleg összegek az érintett csoporttagok adószámláira könyvelődnek. Ezekkel az összegekkel a csoporttagoknak további teendőjük nincs, azokat a NAV hivatalból törli az adószámláról és intézkedik az adóelőlegeknek a csoport részére történő előírásáról. A határozatok alapján a 2019. július hónapjára vonatkozó adóelőleget már az adóhatóság által az adószámlán előírt összegnek megfelelően kell a csoportos társasági adóalanynak teljesítenie esedékességig.

A NAV a társasági adó összegéből a látvány-csapatsport vagy filmalkotás támogatására szánt, szabályos felajánlásokat abban az esetben teljesíti, ha az adóelőlegek teljes egészében, határidőben megfizetésre kerültek.

2. Megjelent az Adóvilág 2019/06. száma

A tartalomból:

  • A Kkv. tv. alkalmazása az innovációs járulék alóli mentesség megállapításánál
  • A támogató eljárásra történő kiválasztás és a visszamérési tapasztalatok
  • Az EKÁER-bírságolással kapcsolatos tapasztalatok az adóhatósági jogalkalmazás, valamint az ítélkezési gyakorlat tükrében

A kft. tagjának kötelezése a cég meg nem térült tartozására

A részesedését, vagy részesedésének egy részét 2016. szeptember 1-jét követően átruházó, a jogi személy (a továbbiakban: adózó) adótartozásaiért korlátozottan felelős taggal (ide nem értve a nyilvánosan működő részvénytársaság részvényesét) szemben hozható az adózó adótartozásának megfizetésére kötelező határozat.

A határozat meghozatalának előfeltétele, hogy az adózóval szemben, a részesedés átruházásakor – a késedelmi pótlékot és az adóbírságot nem számítva – a jegyzett tőke 50%-át meghaladó olyan nettó (túlfizetés összegével csökkentett) adótartozás álljon fenn, amely a részesedés átruházását követően az adózótól nem hajtható be.

A részesedést átruházók mögöttes kötelezése hatékony eszköze lett a cégtemetőket megbízó, a „rosszhiszemű” üzletrész átruházókkal szembeni fellépésnek, azonban a cikk szerzője szerint a megfelelő jogkövető magatartás eléréséhez az egyéb jogi eszközök (pl.: perelőkészítő ellenőrzés, perindítás, eltiltást megalapozó eljárás lefolytatása, a NAV mint nyomozó hatóság eljárása) együttes alkalmazása is szükséges.

Az Adóvilág jelenlegi számában megjelent cikk  teljes terjedelemben innen is letölthető.

A NAV figyelőben olvashat még az adóhatóság legfrissebb feketelistáiról, és arról is, most hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek