NAV-figyelő, 23. hét: nyári munkát vállaló diákokhoz szólt a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A munkát vállaló diákokat segíti tanácsaival az adóhatóság, továbbá az ingyenes számlázóprogram előnyein kívül ismerteti a bankkártyás fizetés részleteit is.

1. Lehetővé vált az internetes bankkártyás fizetés a gazdálkodók részére is

Az új fizetési lehetőség alkalmazását az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) teszi lehetővé, és eBEV szolgáltatásként működik. Az EFER internetes bankkártyás fizetési módot a NAV ütemezetten vezette be. Első lépésben magánszemély adózók alkalmazhatták, második lépésként a fizetési mód gazdálkodókra történő kiterjesztése valósult meg egyenlőre adónem korlátozással. A gazdálkodók és a képviseletükben eljáró természetes személyek 2019. június 5-étől élhetnek az internetes bankkártyás fizetési lehetőséggel (továbbiakban:VPOS).

A VPOS kizárólag az alább felsorolt adónemeket érintően biztosított:

  • 219 Adókártya kiadáshoz kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díj
  • 221 Eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések
  • 239 Egyszerűsített fogl-ból eredő közteher befizetés
  • 302 Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj
  • 521 Illetékek
  • 902 Importtermék általános forgalmi adó
  • 910 Uniós vámbevételek
  • 914 Regisztrációs adó
  • 956 Import jövedéki és energia adó
  • 957 Közigazgatási bírság

Az új VPOS szolgáltatás az eBEV portálon keresztül érhető el. A bankkártyás fizetési mód további részleteiről a NAV közleményéből tájékozódhatnak.

2. Érdemes áttérni a NAV ingyenes számlázóprogramjára

Az egyszerű, könnyen kezelhető Online Számlázó program használata hamar elsajátítható és általa az adatszolgáltatás is automatikusan történik. A program előnye továbbá, hogy az adózók az általuk kiállított számlákat lekérdezhetik, mert a program megőrzi azokat. A verziófrissítésekkel sem lesz gondja a felhasználóknak, mivel a NAV azokat is elvégzi helyettük.

A kézi számlák adatait viszont a számlakibocsátóknak manuálisan kell rögzíteniük a NAV erre kialakított online felületén, mégis ezzel a megoldással eddig 1,11 millió számláról szolgáltattak adatot a gazdálkodók. A NAV Online Számlázó programjával kapcsolatos további tudnivalókról itt olvashat.

A NAV-figyelőben részletesen olvashat a a munkát vállaló diákoknak szóló adóhatósági tanácsokról, az adóellenőrzések új dimenzióiról, és természetesen arról is, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek